Melodifestivalen 2014

Den 1:a februari kommer Melodifestivalen 2014 att kicka igång med den första deltävlingen som kommer att hållas i Malmö och Malmö Arena. Det är den 54:e tävlingen i ordningen och vinnaren kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest som kommer att arrangeras av Danmark i Köpenhamn mellan den 6-10:e maj.

Som alltid är det ett fullspäckat startfält med en blandning av gamla schlagerrävar och nya tävlandes som ska göra upp om den åtråvärda segern i Melodifestivalen 2014. Förra årets vinnare hette Robin Stjernberg med låten ”You” som i Eurovison Song Contest kom på 14:e plats.

Biljetter till Melodifestivalen kan du köpa hos Viagogo >

Schemat för deltävlingarna

Deltävling 1: 1:a februari, Malmö Arena i Malmö
Deltävling 2: 8:a februari, Cloetta Center i Linköping
Deltävling 3: 15:e februari, Scandinavium i Göteborg
Deltävling 4: 22:e februari, Örnsköldsvik, Fjällräven Center
Andra chansen: 1:a mars, Sparbanken Lidköping Arena i Lidköping
Final: 8:e mars, Friends Arena i Stockholm

Programledare

Programledare för Melodifestivalen 2014 kommer att vara komikerna och skådespelarna Nour El Refai, som har varit med i Schlagersammanhang förr, samt Anders Jansson som är känd från SVT-programmen ”Starke Man” och ”Hipp Hipp!”. Många har förmodligen sett honom i form av de kända karaktärerna Tiffany Persson eller utrikeskorrespondenten Morgon Pålsson, varav den senare faktiskt gjorde framträdanden i Melodifestivalen 2008.

Vinnarodds Melodifestivalen 2014

Sanna Nielsen 1,83
Ace Wilder 2,00
Helena Paparizou 11,00
Alcazar 26,00
Yohio 34,00
Oscar Zia 34,00
Ellen Benediktson 34,00
Anton Ewald 41,00
Linus Svenning 67,00
Panetoz 126,00

Odds från Bet365

Om Melodifestivalen

Melodifestivalen är årets stora musiktävling som får många svenskar att bänka sig framför TV:n för att utse sina favoriter. Tävlingen arrangeras en gång per år med start i början av februari med den första deltävlingen och med en final som avgörs i början eller mitten av mars. Vinnaren i finalen får den stora äran att representera Sverige i den stora europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest.

Totalt är det 32 bidrag som är med och tävlar om en plats till Eurovision Song Contest. 15 av bidragen är handplockade av SVT och 15 bidrag har en jury plockat fram från inskickade bidrag. De två resterande bidragen är jokrar som allmänheten har på ett eller annat sätt röstat fram. Det innebär att varje tävling har ett varierat startfält med både gamla och nya artister i Melodifestivalen-sammanhang.

Melodifestivalen är indelad i fyra deltävlingar, andra chansen samt den slutliga finalen. Från varje deltävling går två bidrag vidare till finalen samt två till andra chansen. Från andra chansen är det även där två bidrag som går vidare, vilket innebär att i finalen är det totalt 10 bidrag som ska göra upp.

Vilka bidrag som tar sig vidare i tävlingen är det ni därhemma som avgör. Vid varje deltävling går det att ringa eller sms:a för att lägga sin röst, så vid dessa är det folket som har all makt. Vid själva finalen kommer tv-tittarnas röster att räknas till 50 procent av slutresultatet medan resterande 50 procent av rösterna kommer de internationella jurygrupperna att stå får. På liknande sätt fungerar det i Eurovision Song Contests semifinaler och final, där telefonrösterna står för hälften av poängen och den resterande poängen kommer från olika jurygrupper.

Tidigare år och tävlingar

Melodifestivalen 2013
Melodifestivalen 2012

Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2010
Melodifestivalen 2009
Melodifestivalen 2008