Melodifestivalen 2015

Spela riskfritt hos bet365

Den 7 februrai inleds Melodifestivalen 2015 vilket blir startskottet för sex veckor fyllda med glitter och glamor. Första deltävlingen hålls i Göteborg och bland artisterna syns Eric Saade, som enligt oddsen först var en av favoriterna att ta hem hela Melodifestivalen. Efter det arrangeras ytterligare tre deltävlingar, samt Andra chansen innan finalen sänds den 14 mars 2015.

Förra året vann Sanna Nielsen med låten Undo och i Eurovision Song Contest tog hon sig ända till tredje plats. I år blir hon programledare för Melodifestivalen tillsammans med Robin Paulsson.

Vem som vinner Melodifestivalen och kommer att representera Sverige i den 60:e upplagen av Eurovision Song Contest återstår att se, men många stjärnor slåss om platsen. Enligt de tidiga vinnaroddsen för Melodifestivalen 2015 visade de att antingen Eric Saade eller Måns Zelmerlöw skulle få åka till Wien i maj, men efterhand har Måns Zelmerlöws mäktiga bidrag glidit upp som klar klar favorit. Andrahandsfavorit har istället jojkaren Jon-Henrik Fjällgren blivit.

Oddsen på Melodifestivalen 2015 – Vinnare

Kolla in de senaste oddsen hos Unibet >

Måns Zelmerlöw 1,25
Jon Henrik Fjällgren 4,75
Mariette Hansson 12,00
Eric Saade 15,00
Isa 25,00
Hasse Andersson 35,00
Jessica Andersson 65,00
Dinah Nah 75,00
JTR 75,00
Linus Svenning 75,00
Samir & Viktor 75,00
Magnus Carlsson 80,00

* Oddsen uppdaterades 13 mars 2015

Biljetter till Melodifestivalen kan du köpa hos Viagogo >

Schemat för deltävlingarna

Deltävling 1: 7 februari, Scandinavium, Göteborg
Deltävling 2: 14 februari,Malmö Arena, Malmö
Deltävling 3: 21 februari,Östersund Arena, Östersund
Deltävling 4: 28 februari, Conventum Arena, Örebro
Andra chansen: 7 mars, Helsingborg Arena, Helsingborg
Final: 14 mars, Friends Arena, Stockholm

Oddsen för vilka artister som kvalificerar sig till finalen ser du under respektive deltävling.

Som vanligt kommer fyra deltävlingar att hållas, liksom Andra chansen och i år blir det ett nytt upplägg. Deltävlingarna innehåller i år sju bidrag istället för åtta och bidragen som har  kommit trea och fyra i varje deltävling möts i fyra dueller i Andra chansen. Det gör att  finalen har utökats från 10 till 12 bidrag.

Tävlingarna sänds i SVT1, SVT Play och på SVT:s hemsida med start kl 20.00 varje lördag fram till den 14 mars. Programmen plockas bort från SVT Play tre dagar efter sändning, så att inga bidrag ska få någon fördel framför andra.

Om Melodifestivalen

Melodifestivalen är årets stora musiktävling som får många svenskar att bänka sig framför TV:n för att utse sina favoriter. Tävlingen arrangeras en gång per år med start i början av februari med den första deltävlingen och med en final som avgörs i början eller mitten av mars. Vinnaren i finalen får den stora äran att representera Sverige i den stora europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest. Hela 2177 bidrag skickades in till tävlingen i år och av dessa valdes 28 stycken ut.

Melodifestivalen är indelad i fyra deltävlingar, Andra chansen samt den slutliga finalen. Från varje deltävling går två bidrag vidare till finalen samt två till andra chansen. I finalen är det i år totalt 12 bidrag som ska göra upp.

Förutom förändringarna i upplägget, blir det möjligt att gratisrösta i Melodifestivalens app som har lanserats. Det går att rösta upp till fem gånger och antalet röster står i relation i intensiteten i fingertryck på appens bultande hjärta. Antalet hjärtröster kommer att räknas lika mycket som telefon och sms-röster. Hjärtröstningen sker i direktsändning där det visas hur intensivt tittarna röstar. Naturligtvis går det fortfarande att rösta även via telefon och sms.

I deltävlingarna är det folkets röster som avgör vilka bidrag som går vidare, men i finalen får även den internationella jurygrupperna lägga sina röster. I finalen har folket 50 procent makt och den internationella jurygruppen 50 procent makt.

Tidigare år och tävlingar

Melodifestivalen 2014
Melodifestivalen 2013
Melodifestivalen 2012
Melodifestivalen 2011
Melodifestivalen 2010
Melodifestivalen 2009
Melodifestivalen 2008