Vinter-OS: Tjeckien – Sverige

I dag inleds herrarnas ishockeyturnering i Sotji-OS och Sverige möter Tjeckien i dagens premiär. Kollar man på oddsen är Sverige favorit att ta ett grepp om gruppen direkt.

Matchstart: 18:00
TV: Tv3, Viasat Sport
Livestream: Viaplay
Odds (1-X-2): 3,65 – 4,35 – 1,78 (Unibet)

Seger inte lika viktigt

Förberedelserna inför dagens premiär har inte direkt varit optimala för spelarna. För bara någon dag sedan så landade NHL-spelarna i Sotji och med få träningspass innan dagens match. Så givetvis är detta en faktor som spelar in när många spelare ska samlas med så kort varsel och börja prestera direkt.

Med tanke på upplägget av turneringen så är det inte jätteviktigt att vinna dagens match, även om det givetvis är bra. Ettorna i varje grupp samt det laget med bästa poäng, av övriga lagen i alla grupper, går vidare till kvartsfinalerna medan de övriga åtta lagen i grupperna får kvala sig till kvartsfinalen via ett playoff. Men i ett play-off är det högst sannolikt att man kommer att få möta antingen Österrike, Lettland, Slovakien eller Norge, fyra lag som man absolut borde slå.

Även om en seger i kväll för Tre Kronor ger mersmak är det ännu viktigare att spelet fungerar. Vi vet ju i och för sig hur det brukar vara med Tre Kronor i turneringssammanhang, att man börjar trögt för att sedan jobba sig in i turneringen. Med tanke på att både Johan Franzén och Henrik Sedin både fick lämna återbud kort innan turneringen startar så är det ännu viktigare att de nykomponerade kedjorna får spelet att fungera.

Spelskickliga tjecker

Tre Kronor kommer att få se upp i mittzonen eftersom Tjeckien är passnings- och spelskickliga och kommer att straffa Tre Kronor med vassa kontringar om man tappar pucken vid fel tillfällen. Spelare som Tre Kronor framförallt ska se upp med är veteranerna Jaromir Jagr, Patrik Elias, Petr Nedved och Tomas Plekanec. I det tjeckiska målet kommer vi sannolikt att se Jakub Kovar.

Läget i Tre Kronor

Hela Tre Kronors trupp kommer att vara tillgängliga för spel i kväll, förutom den tidigare avstängde backen Alexander Edler som även missar den nästkommande matchen i gruppspelet. Man skickar direkt in förstemålvakten Henrik Lundqvist i målet med Jhonas Enroth som andra målvakt och Jonas ?Monstret? Gustavsson som tredjehandsvalet. Det senaste tillskotet i truppen Marcus Johansson kommer att få sitta på läktaren och den trettonde spelaren, utanför de fyra kedjorna, kommer att bli Jakob Silfverberg.

Så har kedjorna sett ut under träningarna

Förstafemman: Loui Eriksson, Nicklas Bäckström, Daniel Sedin
Backpar: Oliver Ekman Larsson, Erik Karlsson

Andrafemman: Alexander Steen, Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog
Backpar: Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson

Tredjefemman: Daniel Alfredsson, Patrik Berglund, Gustav Nyquist
Backpar: Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya

Fjärdefemman: Jimmie Ericsson, Marcus Krüger, Carl Hagelin
Backpar: Alexander Edler (avstängd), Henrik Tallinder

Extraforward: Jakob Silfverberg

Källa: SVT.se

Sverige klar favorit om man kollar på oddsen

I de stora sammanhangen som VM och OS brukar Sverige har det relativt lätt mot Tjeckien och spelbolagen tror på en seger till Tre Kronor i kvällens premiär. Ett spel på Sverige ger låga 1,78 gånger pengarna och ett spel på Tjeckien 3,65 gånger pengarna hos Unibet.