Vinter-OS: Tre Kronor och Kanada favoriter i semifinalerna

Det blev de drömsemifinaler som vi hade hoppats på i herrarnas ishockeyturnering i Sotji-OS. Tre Kronor kommer att möta Finland i den ena semifinalen och USA kommer att möta Kanada i den andra. Kollar man på oddsen är det Kanada och Sverige som är favoriter att ta sig vidare till finalen.

13:00 Tre Kronor – Finland

Finland slog hemmanationen Ryssland i kvartsfinalen och på ett imponerande sätt. Tre Kronor tog sig vidare till semifinalen genom att utklassa Slovenien med hela 5-0. Men trots segern mot Slovenien med stora siffror samt att man ännu är obesegrade har spelet från Tre Kronor inte varit helt övertygande. Ska man vinna dagens match, och överlista Tuukka Rask i det finska målet som var outstanding mot Ryssland, krävs det att Sverige höjer sig ett snäpp.

Målvaktskampen avgör mötet

Henrik Lundqvist, i det svenska målet, har också han visat stabilitet och varit en stor faktor till att Sverige ännu är obesegrade och hållit nollan i två av de fyra matcherna som Sverige spelat i turneringen. Det kommer att bli en match i matchen mellan Lunqvist och Rask och som givetvis kommer att bli helt avgörande.

Veteranerna levererar

Frammåt är det veteranerna Daniel Alfredsson i Sverige och Teemu Selänne i Finland som har visat framförterna med fyra poäng vardera samt att ynlingarna Erik Karlsson och Mikael Granlund fortsätter att producera poäng för respektiva lag.

Nyckeln för Sverige i denna turnering har varit ett effektivt powerplay men Finland har varit duktiga på att undvika utvisningar turneringen igenom, något Sverige måste ändra på.

Lagen möttes både i Vancouver-OS senast och då blev det en 3-0 seger i gruppspelet samt i finalen i Turin-OS 2006 och även då blev det seger till Tre Kronor med 3-2.

Sverige är oddsfavorit

Givetvis är finnarna sugna på revansch men oddsen talar till Sveriges fördel. Ett spel på Tre Kronor som vinnare ger oddset 2,00 hos William Hill och ett spel på Finaldn 2,90 gånger pengarna.

18:00 USA – Kanada

I den andra semifinalen är det USA och Kanada som gör upp o m en plats i finalen. Kanada är regerande mäsatare men kollar man på vad lagen har presterat i denna turnering är det USA som har imponerat mest och Kanada hade till och med svårt att få hål på Lettland i kvartsfinalen som man tillslut vann med 2-1.

Men Kanada brukar alltid skärpa sig när det hettar till och är som sagt favorit och William Hill ger oddset 2,25 för en kanadensisk seger och 2,60 om USA skulle vinna denna heta match.