Sommar-OS i London 2012

Sommar-OS i London 2012Återigen kommer vi att få uppleva en folkfest när Sommar-OS, Olympiska Spelen, drar igång den 27:e juli 2012. Värdlandet för denna gång är England och huvudstaden London. Öppningsceremonins för London-OS 2012 i kommer att hållas den 27:e juli och de sista grenarna kommer att avgöras den 12:e augusti när i eventet avslutas för denna gång. Fotbollsturneringarna kommer dock att tjuvstarta och de kommer att påbörjas redan den 25:e juli, med tanke på det hårda spelschemat.

Sommar-OS är som bekant världens största sport-event och Peking-OS 2008 i Kina bjöd på en show som sportvärlden aldrig tidigare skådat. England, och London, vill med all sannolikhet inte vara sämre och vi kan väntas oss festligheter som börjar långt innan öppningsceremonin.

Här på Odds Online kommer du att kunna följa turneringen och vi kommer att göra allt för att hitta de bästa och mest intressanta spelen och oddsen för Sommar-OS i London 2012. Förutom det så kan du läsa fakta, nyheter och mycket annat inför, under och efter eventet.

Vill du ha de senaste uppdateringarna, nyheterna samt de senaste oddsen? Kolla in vår OS-blogg där vi kommer att uppdatera dagligen och med de intressantaste spelen och sporterna för dagen.

Två sporter färre i 2012 års upplaga av Sommar-OS

Under de två veckor som sommar-OS i London ska 26 sporter avverkas i hela 302 grenar. Det betyder att över 10 000 atleter, från 205 länder, kommer att tävla om de åtråvärda medaljer och framförallt äran att få företräda sitt land när hela världen ser på.

I Sommar-OS i Peking 2008 var det dock 28 sporter som det tävlades i. Men efter ett beslut från IOK, Internationella Olympiska Kommittén, att basebaoll och softboll skulle tas bort var det svårt att få stöd att ersätta dessa med två andra sporter. I en omröstning var karate och squash närmast men dessa två fick inte tillräckligt med röster. När Sommar-OS avgörs 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien, är det dock redan klart att både rugby och golf kommer att göra återinträde i OS-sammanhang efter nästan ett 100-årigt långt uppehåll.

Flera bekanta arenor kommer att användas

Huvudarenan för Sommar-OS i London är den nybyggda Olympic Stadium. Den är belägen mitt i OS-området och har plats för 80 000 åskådare. Men för att kunna avgöra alla sporter och grenar under så kort tid kommer många andra arenor att användas, bland annat Englands nationalarena Wembley Stadium och Manchester Uniteds Old Trafford. Självfallet så kommer turneringarna i tennis att spelas på den anrika Wimbledon arenan.

OS 2008 ett misslyckande för Sverige

OS i Peking blev ett fiasko för svensk del. Endast fyra silver och tre brons bärgades av den svenska truppen, trots att m,ålet var 10 medaljer. Sverige har tagit färre medaljer i tidigare spel, men då fanns det inte lika många grenar att tävla i. Man hamnade då på en 28:e plats i medaljligan ett resultat som anses som ett misslyckande.

Trots att Sverige har tappat en del aktiva inför det kommande Sommar-OS, så finns det fortfarande hopp om många medaljer. Och den Svenska Olympiska Kommitén, SOK, siktar minst lika högt inför OS i London 2012, det vill säga tio medaljer.

Svenska medaljhopp för OS i London 2012

Sverige har tidigare under 200-talet förlitat sig mycket på framgångar inom friidrott, men så ser inte läget ut längre. De två medaljhoppen inom friidrott Susanna Kallur i 100 meter häck och Christian Olsson i tresteg är skdade. Därmed får vi ställa vårt hopp till  Emma Green Tregaro och hoppas på ungdomarna  Angelica Bengtsson samt Moa Hjelmer kan överraska

Andra grenar som är intressanta ur svensk synvinkel simning med bland annat Therese Alshammar, Sarah Sjöström och Stefan Nystrand. Sen har vi också Anders Gustavsson i Kanot, en stark brottnings-trupp, cyklisterna Emma Johansson och Gustav Larsson som båda tog ett varsit silver senast.

Alla stora profiler kommer att vara på plats

Självklart är kommer alla stora sport-profiler att vara på plats och representera sitt land i världens största sportevent, Sommar-OS i London 2012. Två av de största namnen är den amerikanske simmaren Michael Phelps, som tog 8 guld senast, samt jamaicanen och sprinten Usain Bolt som slog hela tre världsrekord under OS i Peking med lika många guldmedaljer.