Handboll i Sommar-OS 2016

Handbollsturneringarna i Sommar-OS 2016 kommer att spelas i den tillfälliga arenan Future Arena i Rio mellan den 7-21 augusti. Både damernas och herrarnas turneringar i handboll är mycket populära inslag i Sommar-OS och båda dessa grenar brukar allt som oftast bjuda på mycket dramatik med många jämna och intressanta matcher.

Rio-OS 2016 kommer Sverige att ställa upp med både ett dam och ett herrlag i handbollsturneringarna, detta gör handbollen till ett extra intressant inslag för oss Svenskar.

Handboll i Rio-OS 2016

I Rio-OS 2016 kommer 12 handbollslag att delta i respektive turnering. Lagen kommer initialt att delas upp mellan två grupper med sex lag i varje grupp. Från gruppspelet kommer sedan de fyra främsta lagen att gå vidare till slutspelet och kvartsfinalerna.

På damsidan är Sverige placerad i grupp B med Sydkorea, Argentina, Ryssland, Frankrike och Nederländerna, en tuff grupp för de svenska damerna. Det ska därmed mycket till om de tar sig vidare till slutspelet. Ryssland är knapp favorit i gruppen, före Holland.

I herrarnas turnering så är det ytterligare en tuff grupp för med Polen, Brasilien, Slovenien, Tyskland och Egypten att tampas med i grupp B. Sverige tog silvret i London-OS senast, vilket var en stor skräll, och att de ska gå så långt även i Rio känns föga troligt då en avancemang från gruppspelet känns mycket osäkert. Favorit i gruppen är Tyskland före Slovenien och Polen.

Sverige saknar ett OS-guld i handboll

Sverige har haft några framgångsrika år i under 1990-talet och i början av 2000-talet. Under dessa år så bärgade herrarnas landslag guldmedaljer både EM och VM, men inte i OS. Och  Sveriges herrar har tre raka silvermedaljer som de tog i Sommar-OS 1992, 1996 och 2000 samt ytterligare en silvermedalj efter London-OS.  Sämre har det gått för damerna som endast har ett EM-silver på sin meritlista från 2010.