Anpassa laget efter motsånd!

”Frågan vi ställer oss nu är: Vilka spelare passar bäst i Parken? Svaret är inte helt givet? men välj spelare efter förväntat matchbild, välj spelare i form och framförallt, välj spelare efter motstånd”

Efter den frustrerande 1-0 vinsten på Malta igår ställer jag mig frågan varför Lars Lagerbäck inte väljer att anpassa sitt lag efter motståndet.

När Sverige möter Ungern i Budapest visar Lagerbäck prov på riktig fingertoppskänsla genom att plocka ut Samuel Holmén och kritiserade anfallaren Johan Elmander.

Två spelare som till stor del bidrar till de tre poängen. Men också två spelare vars kvaliteter passade som handen i handsken för en svår bortamatch mot en motståndare som håller ganska bra klass, men inte tillhör de seriösa utmanarna om en plats i Sydafrika.

I matcher som den här har Lagerbäck gång på gång visat att han behärskar det taktiska spelet till fullo. Inget att kritisera här med andra ord.

Men när ett Sverige, överlägset sina motståndare, springer in på gräset i Valetta med en startelva som har sina bästa kvaliteter i det taktiska, uppställda spelet, där det hårda jobbet står i fokus, de kvaliteter som lämpar sig så bra på bortaplan mot Portugal eller för den delen Ungern, då börjar man undra.

Mot Malta var det viktigt att hålla ett högt bolltempo. Det var viktigt att röra sig, skapa ytor för varandra och hitta ytorna mot ett kompakt försvarande motstånd.

Det var också viktigt att göra mål.

Då ställer jag mig två frågor.

För det första: Att Malta skulle backa hem var ju gaska väntat. Borde då inte kanterna utnyttjas, med mer naturliga kantspelare? Borde inte Tobias Hysén, med sina naturliga ytterkompetenser, spela istället för den mer kloke Samuel Holmén. Borde inte den ettrige, löpvillige och formstarke Sebastian Larsson, med truppens bästa inlägg, spela istället för en uppenbart formsvag Rasmus Elm?

För det andra: Borde inte truppens målfarligaste anfallare spela istället för den minst målfarlige? Borde inte Marcus Berg vara ett självklart val i en match som denna. En spelare som gör mål med bägge fötterna och dessutom är riktigt vass på huvudet. En spelare som gör mål i sömnen och som har målgörandet i ryggmärgen och som dessutom är i form.

Det är så klart inte självklart att detta hade förändrat utgången av matchen. Men frågorna är absolut befogade att ställa?

Frågan vi ställer oss nu är: Vilka spelare passar bäst i Parken? Svaret är inte helt givet? men välj spelare efter förväntat matchbild, välj spelare i form och framförallt, välj spelare efter motstånd!

Även mot lag som Malta!

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera