Friidrott

Friidrotten är en av de folkkäraste idrotterna i Sverige och även om det traditionellt sett inte spelats på friidrotten i samma utsträckning som på andra sporter erbjuder spelbolagen ofta spel och odds på stora mästerskap som VM och OS, samt de stora galorna i Europa. På Odds Online hittar du oddsen på de hetaste friidrottstävlingarna, mästerskap som gala.

Friidrotten har rötter i antiken

Friidrotten har en lång historia som sträcker sig väldigt långt tillbaka i tiden. Flera av sporterna utövade man redan i antikens Grekland där exempelvis löpning och mångkamp fanns med på den tidens olympiska schema. Just mångkampen bestod för övrigt av längdhopp, spjut, brottning, diskus och löpning.

Internationella friidrottsförbundet bildas

Men i början av 1900-talet började arbetet med att organisera friidrotten och 1912 bildades det internationella friidrottsförbundet. Idag är också de gamla amatöridealen borta och eliten utgörs enbart av professionella atleter och idrottare varav många idag är stora superstjärnor på en global friidrottsarena.

Friidrotten delas in i ett par olika klasser. Dessa är löpning, hoppgrenar, häck- och hinderlöpning, kastgrenar, mångkamp och gång.

OS och VM i Friidrott

Friidrotten har ett par återkommande stortävlingar. Höjdpunkten för varje friidrottare är förstås de olympiska spelen. Även VM, som arrangeras vartannat år, är något de flesta friidrottare siktar på.

ÅF Golden League

Sedan har vi förstås Golden League, sedan 2008 ÅF Golden League, där de största friidrottsnamnen gör upp om ära, prispengar och hägrande 1 miljon dollar i guldtackor till den som vinner alla deltävlingar under ett Golden League år. Golden League avgörs traditionellt i Berlin, Oslo, Rom, Paris, Zurich och Bryssel.