Finnkampen 2019 odds

Finnkampen oddsen, datum, favoriter och faktaFinnkampen 2019 kommer att avgöras mellan den 24-25 augusti och detta år är det Sverige och Stockholm som står för värdskapet. Och som vanligt är det Stockholms stadion där tävlingarna avgöras.

Fakta om Finnkampen

Finnkampen är en årlig friidrottstävling där Sverige och Finlands damer och herrar gör upp om vilken som är den bästa nationen. Tävlingen hålls antingen i den finska huvudstaden Helsingfors eller i de svenska städerna Göteborg eller Stockholm. Tävlingen arrangeras under två dagar i augusti eller september.

Hemmaplan ger ingen klar fördel i Finnkampen

Även om hemmaplan inte ger någon klar fördel i Finnkampen kan man ändå se ett visst samband. Exempelvis har de svenska herrarna inte vunnit på finska mark sedan år 2000, med två vinster i Göteborg under 2000-talet. På damsidan har de svenska damerna haft en dominans, oavsett hemma eller bortaplan, och har gått vinnande ur Finnkampen sedan 2001. Dessförinnan hade de Finska damerna haft en seger svit mellan åren 1987 – 2000.

Så räknas poängen

I varje tävlingsgren i Finnkampen har båda nationerna tre representanter vardera. Poäng delas sedan beroende på hur de aktiva placerar sig it tävlingen. I vissa grenar, som stafett, är det endast ett lag som tävlar för Sverige respektive Finland och då räkna poängen annorlunda. Skulle det vara så att ett lag eller en tävlande diskas, blir utan resultat eller bryter en tävling så delas inga poäng ut.

Så delas poängen ut för individuella grenar

1:a – 7 poäng
2:a – 5 poäng
3:a – 4 poäng
4:a – 3 poäng
5:a – 2 poäng
6:a – 1 poäng.

Så dela lagpoängen ut

1:a – 5 poäng
2:a – 2 poäng

Även om poängen kan anses försumbara i helheten, då över 400 poäng delas ut per tävling, brukar det bli oerhört jämn mellan nationerna. Exempelvis så var det endast två poäng som skilde nationerna åt i herrarnas tävling i Finnkampen år 2003 och tre poäng år 2006.