Spelskolan

Spelskolan, spelvärde och olika typer av oddsformer
Spelskolan är en guide som hjälper dig med grunderna i betting.

I spelskolan på Odds Online guidar vi sig som spelare i speljungeln. Det växande intresset för spel och betting på nätet har skapat förutsättningar för en mängd olika aktörer att etablera sig på spelmarknaden. Dessa spelbolag erbjuder spel på i princip allting. Du kan spela på sporter, tv-program eller stora politiska händelser, kort sagt: i spelbranschen finns något för alla. Dessutom finns det otaliga typer av spel att spela på och spelbolagen erbjuder upp till 200 olika spel på ett och samma objekt. Därför stöter du som spelare/tippare ibland på termer och begrepp som du kanske inte känner dig helt bekant med.

Odds Online har dock lösningen i form av ”Spelskolan” där du bland annat hittar en ordlista fullproppad med odds och bettingtermer, guider till olika typer av spel, texter om spelvärde, och en hel del annat som är bra att veta i oddsens och bettingens värld.

Spelvärde

Om du spelar för att bli en vinnare i det långa loppet så är det nästan en förutsättning att du hittar ett värde i dina spel. Kort sagt så innebär det att du spelar på bet/vad som ger dig en bra utdelning i förhållande till insatsen. Försök att uppskatta hur stor vinstchansen för exempelvis ett vad i en match är.

Räkna fram spelvärdet

Ett exempel: Everton – Tottenham i Engelska Premier League. Oddsen är följande (i decimalform);
Hemmavinst: 2.30, Oavgjort: 3.15 och Bortavinst: 3.15. Vi tror att Tottenham har en chans på 40 % att vinna på bortaplan. Då gör vi följande uträkning: 1/0.4=2.5. Enligt vår uppskattning ska då oddset egentligen vara 2.5. Slutledningen här är då att detta spel är mer än spelvärt. Det som gäller här är då att du i det långa loppet ska vinna på denna typ av spel. Nedan kan du se en uträkning på 1000 likadana spel.

1000*1*3.15*0.4=1260. Det ger dig en nettovinst på 260 kr vilket är riktigt bra. Om du kan lyckas hitta så bra odds till den vinstchansen är det bara att gratulera. Då kommer du lyckas riktigt bra som spelare. Ha i åtanke att detta är väldigt svårt och det är bara ett fåtal som behärskar detta och lyckas gå med vinst.

Vanliga fel som många spelare gör

Det vanligaste felen som spelare gör är att de spelar mer efter hur de tror att de ska gå i matchen, än efter vad spelet ger i utdelning. Och att man spelar med hjärtat. Ur spelsynpunkt är det inte att föredra att spela på vinst för sitt favoritlag hela tiden. Det brukar smärta att spela efter hjärta som vi säger. I alla fall på spelkontot. Ett tips kan faktiskt vara att ta en titt på vad spelbolagen erbjuder för odds på motståndarlaget istället. Detta gäller mest vid landskamper då spelbolagen vet att många spelar med hjärta och därför sätter odds efter det. Om Sverige t.ex. inte är särskilt heta i en av hockeyturneringarna så kan det vara värt att spela på motståndarna just för att det oddset antagligen är mer spelvärt.

Olika typer av oddsformer

Odds är ett begrepp som de flesta är bekanta med. Ordet odds kan beskrivas som ”sannolikheten att något ska hända, snarare än att det inte ska hända”. Odds går att sätta på allt möjligt, vilket inte minst spelbolagens utbud visar. Det vanligaste är dock att man spelar på olika odds inom sportens värld.

Det finns flera olika sätt att visa odds på. De flesta bettingsajterna har gjort det möjligt för spelaren själv att välja oddsform. För vår del i Sverige är oddssättningen i decimal den absolut vanligaste oddsformen.  Men det finns flera andra och de kan vara lite svåra att förstå eftersom de inte har använts särskilt mycket i Sverige. Kom bara ihåg att de alla visar samma sak på fast på olika sätt.

Välj helt enkelt det som passar just dig!

Odds i Decimalform

Den oddssättning som använder oss av i Sverige kallas för decimalform och är för de flesta av oss ganska enkel att förstå.

Exempel
En fotbollsmatch där vinst till hemmalaget ger  1,50 i odds och vår insats är 100 kr.  Vid  en eventuell vinst kommer då utdelningen att bli efter följande uträkning (1,50 x 100 kr) vilket är 150 kr. Ganska enkel ekvation, oddset multipliceras med  insatsen.

Brittiska odds

Brittiska odds skrivs i bråkform och kan kännas lite ovant för oss svenskar, det vill säga 1/3, 3/5, 5/2, 4/1 o.s.v. Oddssättningen 3/5 är detsamma som 1.60 i decimalform. De odds som är mindre än 2.00 visar en mindre siffra än det andra talet i bråkuppställningen, i detta fall är 3:an mindre än 5:an. De brittiska oddset i bråkform visar hur mycket du vinner per satsad krona.

Exempel
Vi visar de tre olika fallen vid hemmavinst, oavgjort eller bortavinst. Först i decimal och sedan i bråkform.

Hemmavinst ger 1.60, oavgjort ger 3.50 och bortavinst ger 6.25. I bråkform kommer detta att bli 3/5 för hemmavinst, oavgjort ger 5/2 och bortavinst ger 21/4

Amerikanska odds

Amerikanska odds, på engelska Moneyline odds, skrivs ut som ett tal med plus eller minus framför. Plus visar hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor. Minus anger hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 kronor.

Exempel
Satsar du 100 kronor på oddset +200 så kommer du att få 300 kronor tillbaka. Om du bettar 300 på oddset -300 så kommer du att få tillbaka totalt 400 kronor.

Asiatiska odds

Asiatiska odds beskriver endast nettovinsten på för oddset, det vill säga hur mycket du tjänar på att spela om man inte räknar med insatsen.

Exempel
Om vi tar det tidigare exemplet där oddset i decimalform ger 1.50 så visar den Asiatiska oddssättningen 0.50. En insats på 100 kr på ett oddset 1.50 ger en utdelning på 50 kr, vilket är 0.50 av 100 kr.

Odds och Betting-termer

Nedan finner du många av de vanligaste termerna och begreppen som du kan stöta på när du ska spela hos ett spelbolag. begrepp som är bra att veta både för nybörjare men även för den vane spelare, så att du kan förbättra ditt bettande ytterligare och vinna ännu mer.

Asian Handicap

Man ger lagen plus eller minus i handikapp. Spelet går ut på att man endast kan spela vinst eller förlust på spelet. Det går alltså inte att spela oavgjort i exempelvis en fotbollsmatch. Spelet kommer från Asien, därav namnet. Istället för att du har 33. 3 % chans att pricka in ett spel har du istället 50 % chans. oddsen blir således mindre.

CET

Central European Time

Dubbel

Ett spel på två st spelobjekt. Båda måste gå in för vinst.

Dubbelchans

När du kan spela på exempelvis 1X, oddsen är lägre men chansen att du prickar in spelet ökar.

Dubbelsystem

Samma princip som Trippelsystem. Du spelar på exempelvis 3 st. spelobjekt men behöver bara pricka in två av dessa. Av de två spelobjekten skapas det 3 st. Dubblar. Insatsen blir då också multiplicerat med 4.

Man garderar sig på detta sätt och det kan vara bra vid mer chansartade spel med högre odds. Det går att göra Dubbelsystem på fler matcher, vilket givetvis resulterar i fler Dubblar och mer i total insats.

H2H (Head to Head)

Spelform med två alternativ på utgång. Exempelvis Tennis där en av två spelare kommer att vinna.

Halvtid/Fulltid (HT/FT)

Spela på ställningen i en match vid både halvtid och Fulltid. Båda resultaten ska gå in för att vinna.

Kombinationsspel

En spel med två eller flera spelobjekt

Limit

Den högsta insatsnivå som spelbolaget accepterar på ett spel.

Live

De flesta spelbolag erbjuder Livespel på olika matcher eller evenemang. Du spelar medan matchen eller evenemanget fortfarande pågår. Oddsen förändras under matchens gång.

Live betting / Livespel

En spelform som växer. Du spelar på matchen i realtid vilket gör att förutsättningarna och oddsen i matchen kan svänga kraftigt. De flesta spelbolagen erbjuder livebetting i någon utsträckning. Vissa har väldigt stort utbud av spelobjekt.

Matchresultat

Vadet går helt enkelt ut på att pricka in exakt slutresultat Ex. Arsenal – Tottenham 1-1. Brukar i princip alltid vara resultat under ordinarie matchtid. Exempelvis i fotboll 90 + tillägg(3 min)

Multiplar

En vanlig spelform som i spelsammanhang innebär att lägger ihop ett flertal spel och på så vis får ett högre odds. Exempel: tre matcher a 2.00 i odds ger 2.00 x 2.00 x 2.00 = 8.00 i odds. alla spel måste gå in för att vinna.

Oddsbörs

En Oddsbörs är en marknadsplats där du kan köpa eller sälja odds till andra spelare. Till skillnad från ett spelbolag eller bookmaker så deltar inte denne i spelet utan tar en kommission av den spelare som vinner sit bet(spel).

Singel

I motsats till ett multipelspel så gör man ett bet på endast ett spelobjekt. Exempel: I fotbollsmatchen Real Madrid – Milan spelas X till 3.15 i odds.

Spelstopp

När du inte längre kan lägga ett spel på objektet. Oftast samma tid som matchstart.

Systemspel

När du har möjlighet att spela på ett visst antal matcher men inte få in alla spelen. En slags gardering så att säga. Vi har förklaringar på några. Se Exempelvis Trippelsystem.

Trevägsspel

Annan benämning för Multiplar. Läs om Multiplar.

Trippel

Ett bet med tre spelobjekt.

Trippelsystem

Samma princip som Dubbelsystem. Du spelar på exempelvis 4 st. spelobjekt men behöver bara pricka in tre av dessa. Av de
fyra spelobjekten skapas det 4 st. Tripplar. Insatsen blir då också multiplicerat med 4.
Man garderar sig på detta sätt och det kan vara bra vid mer chansartade spel med högre odds. Det går att göra Trippelsystem på fler matcher, vilket givetvis resulterar i fler Tripplar och mer i total insats.

Systemspel

Spelar du på flera matcher kan du kombinera dessa i olika system. Ett exempel på ett sådant spel kan vara 2/3 – som innebär att det räcker att få in två matcher av de tre du spelar på. De olika bolagen har förstås även egna varianter.

Vinnarspel

Ett spel där du satsar på vem som blir vinnare. Det kan röra sig om allt ifrån matchspel, säsongsspel osv. Gäller det en match så tippar du vem som vinner matchen efter full tid, inklusive straffläggning osv. Andra spel kan exempelvis vara vilket lag som vinner titeln i en specifik liga eller vem som vinner Eurovision Song Contest.

Över/Under

Spela exempelvis på om det blir mer eller mindre än 2,5 mål i en match.