Inomhus-EM i friidrott 2013

Inomhus-EM i friidrott 2013Mellan den 1-3 mars kommer den 32:a upplagan av Inomhus-EM i friidrott att avgöras. Arrangör 2013 år kommer att vara Göteborg, för tredje gången, och arenan där  Friidrotts-EM inomhus kommer att avgöras är Scandinavium.

Oddsen på Inomhus-EM kommer hittar du hos bland annat Paf, Unibet, Betsafe och Betsson.

Grenarna

Inomhus-EM består av ett färre antalet grenar, totalt 14 grenar på dam- respektive herrsidan, än utomhusmästerskapen.Vissa grenar skiljer sig också från utomhusmästerskapen och den kortaste löpgrenen i Inomhus-EM är 60 meter, vilket även gäller häcklöpningen. Övriga löpgrenar som ingår i mästerskapet är 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 3000 meter samt 4×400 meter stafett. Med 3000 meter som den längsta sträckan ingår därmed inte långdistansloppen som 5000 och 15000 meter.

I mästerskapet ingår alla de klassiska hoppgrenarna; höjdhopp, stavhopp, längdhopp och tresteg. Även herrarnas sjukamp och damernas femkamp kommer att avgöras under Friidrotts-EM inomhus. Kastgrenar är det dock ont om och den enda kastgren som finns med på programmet är kula.

Alla grenarna i Inomhus-EM 2013 i Göteborg

Gren Damer Herrar
60 m x x
400 m x x
800 m x x
1500 m x x
3000 m x x
60 m häck x x
Höjdhopp x x
Stavhopp x x
Längdhopp x x
Tresteg x x
Kula x x
Sjukamp x
Femkamp x
4×400 m stafett x x

Fullspäckat schema under de tre dagarna

Det kommer att bli tre hektiska dagar under Inomhus-EM i Göteborg. Den officiella startdagen är den 1:a mars men redan torsdagen den 28:e så smygstartar man med kvalet i kula som kommer att dra igång vid klockan 19:00. Sen kommer det att bli tre långa dagar för den som vill följa alla grenar. Den första dagen kommer att dra igång klockan 10:00, med 60 meter häck samt med damernas femkamp. Dagen avslutas sedan så sent som klockan 19:55 med damernas final i 60 meter häck.

Svenska medaljchanser

Det bådar gott för Sverige inför det stundande EM:et på hemmaplan. På SM tidigare i februari så var det flera atleter som slog till med prestationer som borde räcka för en medalj. Emma Gren Tregaro som tog brons senast i Inomhus-EM med 1,92 i höjdhopp, gjorde 1,94 på SM. Även Ebba Jungmark gjorde ett bra SM och kom tvåa på höjden 1,92.

I kula så fortsätter Leif Arrhenius att visa god form med ett kast över 20 meter i SM och han innehär även årets bästa europeiska resultat med ett kast på 20,29 meter.

Ett av de största medaljhoppen för Sverige kommer dock att vara Michel Tornéus, som kom fyra i OS, och som har näst bästa världsårsresultat med 8,15 meter i längdhopp.

Nu är det även klart att Abeba Aregawi, som tidigare tävlade för Etiopien, kommer att tävla för Sverige i Inomhus-EM i Göteborg. Hon är en av världens bästa på distansen 1500 meters och vann Diamond League-serien förra året och satte även världsårsbästa förra året. Hon kommer därmed att vara en stor favorit i detta mästerskap.

Andra medaljhopp för Sverige är bland annat Angelica Bengtson och kastgrenen i stavhopp, Moa Hjelmer i 400 meter med flera.

Så det är bara att hålla tummarna att det går vägen i Inomhus-EM nu på hemmaplan efter uteblivna framgångar i friidrott under London-OS för cirka ett halvår sedan.