Elfsborg har lagt grunden!

”De båda västkustlagen utmanas främst av Helsingborg och AIK, men jag är övertygad om att de allsvenska mästarna 2009 kommer från antingen Göteborg eller Borås. Och med tanke på IFK:s tapp av Pontus Wernbloom och skadan på Robin Söder talar allt mer för hittills obesegrade Elfsborg.”


Efter det heta mästerskapet för våra unga stjärnskott är det nu dags för Allsvenskan att dra igång igen. Till helgen är det omstart och därför är det förstås också läge att ta en titt på hur det gick för lagen i våras. Vi börjar i botten.

Örgryte hade stora förhoppningar inför säsongen. Markus Allbäck och Alvaro Santos skulle lyfta laget till en placering på den övre halvan, men tyvärr glömde man bort att truppen i övrigt inte höll för Allsvenskan. Resultatet – 2 poäng på 12 matcher och tio poäng upp till säker mark.

Med en del nya ansikten, plus skadefria Allbäck och Santos lär det bli fler poäng under sommaren och hösten. Men tio poäng är mycket!

Kritisk period i juli

Ett annat lag som många varnade för skulle floppa var Djurgården. Och mycket riktigt, med bara sex mål framåt är DIF ett lag som parkerar på nedflyttningsplats inför omstarten. Dessutom har bara jumbon ÖIS släppt in mer mål. En tuff tid väntar också för Djurgården.

En titt på tabellen säger att sex lag kommer att slåss om att undvika direktnedflyttning och kval. En annan Stockholmsklubb som ligger pyrt till är Hammarby. Laget innehåller dock en hel del skickliga spelare och med ett eller ett par nytillskott skulle det inte förvåna om Bajen klättrar upp till mittskitet av tabellen.

För Gais, Häcken och Brommapojkarna väntar en kritisk period. Ett par förluster eller några bra resultat i juli avgör med stor sannolikhet de lagens öden.

Gefle säsongens stora överraskning

Våren har också bjudit på positiva prestationer av lag som Trelleborg, Gefle och Örebro. Framför allt sexan Gefle, som många trodde skulle åka ur, har presterat över förväntan. Att Trelleborg och Örebro skulle hänga med bra varnade många för och det ska bli mycket spännande att följa de båda under säsongen.

För mittengängen Malmö FF, Kalmar FF och Halmstad väntar precis som för bottengängen ett par matcher där vi snabbt kommer att få svar på vad dessa vill med året. Åtminstone Malmö och regerande mästarna Kalmar bör kunna avancera.

Elfsborg tar hem det här

Toppen då, ja där ligger inte oväntat IFK Göteborg och Elfsborg. IFK på grund av sin starka offensiv och Elfsborg på grund av sin trygga defensiv.

De båda västkustlagen utmanas främst av Helsingborg och AIK, men jag är övertygad om att de allsvenska mästarna 2009 kommer från antingen Göteborg eller Borås. Och med tanke på IFK:s tapp av Pontus Wernbloom och skadan på Robin Söder talar allt mer för hittills obesegrade Elfsborg.

Det är i alla fall mitt sommartips?

Så slutar Allsvenskan 2009

1 – Elfsborg
2 – IFK Göteborg
3 – Helsingborg
4 – AIK
5 – Malmö FF
6 – Kalmar FF
7 – Trelleborg
8 – Örebro
9 – Halmstad
10 – Gefle
11 – Hammarby
12 – Gais
13 – Häcken

14 – Djurgården

15 – Brommapojkarna
16 – Örgryte

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera