En ny stjärna på väg att tändas!

När Lars Lagerbäck och Roland Andersson presenterade truppen till uppladdningsmötet med Österrike stod det klart att hyperintressanta kreatören Rasmus Elms insatser i Kalifornien räckte för en plats i förbundskaptenernas sista test inför kvalmatchen i Portugal i mars.

Kanske är också den yngre broder Elm just den spelare som kommer lägga beslag på platsen som kreativ mittfältare i landslaget nu när Anders Svensson tagit ett steg tillbaka i planen, samtidigt som spelare som Kim Källström och Rasmus bror Viktor kör sig bättre i rollen som genombrottspelare.

Tittar man ett par år framåt i tiden kan det mycket väl vara så att Sverige gör bäst i att frångå sitt traditionella 4-4-2 för att satsa på tre innermittfältare och på så vis ge plats för de många talangfulla spelare Sverige har på den positionen. I en sådan uppställning krävs en riktigt skicklig spelfördelare, en spelare som har förmågan att se ytor många andra inte ser, en spelare med blicken, känslan i fötterna och modet i tanken.

Just dessa kvaliteter besitter en viss 20-åring från Småland, som om allt går som det ska mycket väl kan bli den spelfördelare Sverige saknat under många år – en riktig nummer tio!

Rasmus Elm är ännu ingen färdig spelare. Han spelar i Allsvenskan och saknar den internationella tuffheten. MEN, Rasmus Elm har potentialen. Hur många andra tjugoåringar har Lagerbäck imponerats av så till den grad att han faktiskt verkar se Rasmus Elm som ett alternativ redan till mötet med Portugal. För på något annat sätt kan man väl knappast tolka förbundskaptenens lyriska uttalanden om supertalangen från Broakulla.

Nu ska vi kanske inte sväva iväg alldeles. Trots allt är det en lång väg att gå till en plats i Lagerbäcks elva och konkurrensen är hård, bland annat inom familjen. Innan det blir aktuellt att prata Portugal, där Rasmus dock självklart ska vara med i truppen, krävs dock en bra insats mot Österrike. Där bör Rasmus testas ordentligt.

**********

I övrigt kan vi notera att det i en del rutinerade spelares frånvaro finns flera intressanta namn som nu har chansen att spela sig till en plats i VM-kval truppen. Marcus Berg får nu äntligen en riktig chans att visa upp sig tillsammans med Markus Rosenberg och Daniel Nannskog i anfallet.

**********

Att frispråkige Erik Edman är tillbaka är förstås också ett mycket skönt besked.

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera