En svensk cykelstjärna är född

Rubriken på veckans återblick är kanske lite överdriven då Thomas ”Gotland” Lövkvist varit med ett tag nu. Men i tisdagens fjärde etapp tog gotlänningen klivet från lovande till en cyklist att räkna med i de stora etapploppen.

För er som inte är så intresserade av cykelsporten blev Lövkvist alltså tredje svensk i historien att köra i den legendariska rosa ledartröjan ”La Maglia Rosa”. Gösta ”Fåglum” Pettersson gjorde det 1971, Tommy Prim 1983.

De två var fram till i tisdags ensamma svenskar om att ha kört i rosa. Då snackar vi ett lopp som firar 100 år sedan starten i år, samtidigt som vi i Sverige faktiskt haft en del fina framgångar genom åren.

Oavsett om Thomas Lövkvist lyckas behålla tröjan eller inte, så har han gjort en fantastisk bedrift. Och det bästa av allt. Han har många år framför sig på cykeln.

Man kan ju också hoppas på att fler svenskar får upp ögonen för sporten nu och förutsättningarna finns nog där, trots alla dopingskandaler sporten drabbats av.

För att det är spänning man bjuds på när de tunga bergsetapperna tar vid råder det inga tvivel om. Speciellt inte när en svensk finns med och slåss om totalledningen.

Som ni kanske vet finns det fler svenskar än Lövkvist med stor potential. Gustav Larssons OS-silver på tempot är ett bevis på det och Larsson kom dessutom på 14:e plats i förra årets giro.

Och i skuggan av Lövkvist har Fredrik Kessiakoff, som sadlade om från mountainbiken i höstas, imponerat i inledningen av årets upplaga. I går körde han dessutom ifrån en viss Lance Armstrong på slutet.

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera