Fotbollsspelare är också människor

Jag tycker det är intressant med psykologi och jag tycker det är intressant med fotboll. Det borde således också bli intressant att blanda de två företeelserna. Därför tänkte jag ägna min onsdagskrönika till att analysera pressen på fotbollsspelare. Man skulle kunna säga att pressen på fotbollsspelare har skjutit i taket, särskilt under den här sommaren med alla transfers som genomförts till helt sinnessjuka summor pengar till följd.

Först var det Ronaldo. Ronaldo lämnade Manchester United bakom sig efter flera oerhört lyckade år i den engelska storklubben med alla de stora titlarna som följd. Det var dags för någonting nytt. Real Madrid hostade upp helt ofattbara en miljard kronor för portugisen. Jag tänkte att jag skriver ut det med siffror så ni fattar vidden. 1 000 000 000. En etta följt av nio (9) nollor. Helt otroligt. Ronaldo blev fotbollshistoriens dyraste spelare och lär så förbli under ganska många år.

Sen var det Zlatan. Barcelona  hostade upp ett par hundra miljoner kronor för svensken och gav samtidigt bort Etoó till Inter och lånade dessutom ut Alexander Hleb av bara farten. Måste vara kul för en fotbollsspelare att vara en på köpet i erbjudandet ”Köp två, få den billigaste på köpet”. Affären värderades sålunda till närmare 800 miljoner kronor. En hyffsad slant det med. Helt plötsligt fanns hela världens fotbollsögon riktade mot en svensk. Leverera eller förlora förtroendet. Zlatan skall nog vara glad att han har en sådan förstående tränare som gjort precis det som ingen tro att han skulle göra. Han trodde på Zlatan och lät honom spela sig i form.

Jag skulle kunna fortsätta lista ganska många fotbollsspelare med feta lönekuvert som varje dag går ut på fotbollsplanen med pressen på att leverera. Gör mål eller tacka för sig. Det är så det funkar i fotboll. Titta på Evra i Manchester United som gjorde en katastrofinsats i sin debutmatch och höll på att mista platsen för all framtid. Idag är han en av giganterna i laget. Jag tror inte allmänheten reflekterar så mycket över det här i normala fall. Sätter man sig däremot ner en stund och funderar över det hela kommer det ganska snabbt över en. Tänk dig själv att du får par hundra miljoner i årslön. Hyffsad prestationsångest på morgonen?

Det blir på något sätt så tydligt att spelarna är påverkade av det. Visserligen är det ett ganska vanligt svar bland de stora spelarna när de får frågan om pengar: ”Jag är här för att spela fotboll och vinna för mitt lag, jag tänker inte så mycket på det”. Yeah right säger jag.

Jämför Zlatan Ibrahimovic före första målet och efter första målet. Jämför Ronaldo före första målet och efter första målet. Ibra glänste i matchen mot Getafe där han också gjorde ett mål och en underbar assist till Messi när Barca vann med 2 – 0. Ronaldo gjorde ett helt fantastiskt frisparksmål mot Zurich under gårdagens Champions League-match och satte dessutom 4 – 2 målet. Det bara lyser om spelarna när de äntligen har kommit igång. Men om det där målet inte kommer. Vad händer då? Pressen vänder sig emot dem, Laget vänder sig emot dem, men främst av allt, fansen vänder sig emot dem. Det sistnämnda måste vara fruktansvärt. Att inte få stöd av sin hemmapublik kan ju knappast göra pressen enklare att hantera, än mindre roligare att ha efter sig.

Jag förstår fotbollsklubbarna och jag förstår fansen. Är man världens dyraste samt världens tredje dyraste fotbollsköp skall man leverera. Den klassiska marknadsekonomin sätter priset genom utbud och efterfrågan. Man betalar den summa som behövs för att få det man vill ha. Det är inte svårare än så.

Det jag vill poängtera är bara att man kanske skulle kunna ha lite mer tålamod när det gäller inskolningen. Ge grabbarna en chans att misslyckas. Alla vet hur bra de är och hur bra de kommer vara i den nya klubben, det handlar bara om att få en värdig acklimatisering. Jag här helt övertygad om att vi ”vanliga” människor hade haft ganska tufft första veckorna på jobbet om vi flyttade från Sverige till Spanien. Nytt språk, nya människor, ny omgivning, ny bostad, nytt jobb och nya rutiner. Att gå till jobbet första veckan och dra hem den där stororden på 100 000 000 miljoner kronor. Lycka till.

Fotbollsspelare är också människor. Låt dem i alla fall få försöka vara det.

Stefan Knutsson

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!