Henkes arvtagare briljerade!

”Är det bara jag, eller påminner inte Berg väldigt mycket om Henke Larsson med sitt hårda arbete, sin näsa för mål och sin funktionella teknik, som Lagerbäck skulle uttryckt det. Berg/Ibrahimovic är framtiden.”


När man slog sig ned i soffan igår kväll var det med lite blandade känslor man såg fram emot Sveriges premiär i U21-EM 2009. Två och ett halvt år utan tävlingsmatcher, mot ett Vitryssland som imponerat i kvalet och som enligt förhandssnacket var ett mycket kompetent fotbollslag.

Känslan var tudelad.

Visst var vi medvetna om att Sverige ställde upp med ett mycket kvalitativt lag, med A-landslagserfarna spelare som Rasmus Elm och Markus Berg, en erkänt tät defensiv och med spelartyper som kan göra det där lilla extra.

Men hur bra var Vitryssland egentligen?

Inte speciellt bra skulle det visa sig. Som det ofta tenderar att bli inför en premiär var motståndarna ganska ordentligt uppskrivna, något som dock inte föringar Sveriges insats.

För det vi bjöds på igår var en av de trevligaste uppvisningarna på mycket länge av ett svenskt landslag och varenda spelare på planen gjorde sitt yttersta för att visa publiken och tv-tittarna att det här landslaget, det kan lira boll.

Visst hade man som fotbollsälskare gärna sett en lirare som Labinot Harbuzi i startelvan, men Jörgen Lennartsson och Tommy Söderberg vet sannerligen vad de gör.

Gustav Svensson och Pontus Wernbloom fullständigt sög musten ur Vitrysslands innermittfält och stängde igen totalt framför Mattias Bjärsmyr och en lysande Rasmus Bengtsson.

De fyras arbete lade grunden till ett vasst anfallsspel av i första hand Rasmus Elm, Ola Toivonen och en sylvass Marcus Berg.

Ta bara 3-1 målet, som i mitt tycket stod ut lite extra bland alla vackra fotbollsmål. Wernblooms brytpass, Toivonens delikata chip och Bergs kliniska avslut. Ett fotbollsmål i absolut världsklass.

Marcus Berg ja, vilken karriär går inte han till mötes. 30 mål på 50 matcher i Groningen, och redan efter gårdagsmatchen nås vi av rapporter om Premier League intresse. Är det bara jag, eller påminner inte Berg väldigt mycket om Henke Larsson med sitt hårda arbete, sin näsa för mål och sin funktionella teknik, som Lagerbäck skulle uttryckt det. Berg/Ibrahimovic är framtiden.

Insatsen bådar inte bara gott för framtiden i den här turneringen, den bådar minst lika gott inför A-landslagets framtida VM- och EM-kval. U21-landslaget visade att ett svenskt landslag kan om man bara vågar. Allt det handlar om är att våga tro på sig själv och att spela spelarna på rätt positioner.

Men först väntar som sagt Italien, först då får vi svaret på hur bra U21-landslaget egentligen är! Tills dess njuter vi av den oerhört vackra gårdagen…

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera