Höst-Vår ett måste!

”Jag tror inte att ett skifte gör att vi automatiskt kommer få se våra allsvenska klubbar gå längre i Europa. Men jag är helt övertygad om att de klubbar som vill ut får bättre förutsättningar, samtidigt som de successivt kommer att höja kvaliteten på svensk fotboll.”

Äntligen kan vi få ett slut på den parodi som utspelar sig varje sommar där varje Allsvensk klubb som siktar på att ta sig ut i Europa och samtidigt kämpar i Allsvenskan riskerar att slås i spillror på grund av både osynkade säsonger och osynkade transferfönster.

Det borde vara självklart att alla svenska klubbar som vill ut i Europa ska ges de bästa förutsättningarna att lyckas. Så är det inte idag.

-Jag tror att vi har goda chanser att få med oss de andra klubbarna. Vi har bra argument och jag tror att det här är framtiden för svensk fotboll. Vi är ganska ensamma om att inte spela höst och vår numera, sa HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg till SVT Sport häromdagen.

Ensam är inte stark
Exakt så är det. Vi är i stort sett ensamma. Det går inte att leva i en nostalgisk värld om man vill utvecklas. Visst kan saker och ting varit bättre förr, men det i sig kan ju inte vara ett skäl till att inte våga testa nya grepp och anpassa sig efter omvärlden.

Vi ska dock komma ihåg att ett byte inte automatiskt innebär att lagen blir bättre och mer konkurrenskraftiga. Men som det är nu är sommarens transfercirkus de allsvenska klubbarnas stora skräck.

Allt man byggt upp under den första delen av året riskerar att raseras på grund av att spelare lämnar och ansluter mitt i säsongen.

Konsekvensen blir att klubbarna tvingas lägga mycket kraft på att jag nya spelare och få dem att passa in i systemet. Under helt fel period på året. Resultatet, slagstyrkan försämras.

En fokusförflyttning är ett måste
Med andra ord, vänder man på säsongen får klubbarna möjlighet att fokusera på rätt saker under säsongen, för att sedan, när säsongen är över, lägga mer kraft på att forma kommande säsongs trupp. Även om man så klart inte kan dela in arbetet i en allsvensk klubb så distinkt.

Vi hör många gånger folk spy galla över Allsvenskan och dess status.

Innan man kritiserar klubbarna alltför högljutt och slänger sig med uttryck som ?fy fan vad dåliga svenska lag är? måste man förstå att för att bygga upp ett framgångsrikt fotbollslag krävs tid. Man måste kunna spela ihop ett lag som under en längre period lär känna varandra på planen.

Jag tror inte att ett skifte gör att vi automatiskt kommer få se våra allsvenska klubbar gå längre i Europa. Men jag är helt övertygad om att de klubbar som vill ut får bättre förutsättningar, samtidigt som de successivt kommer att höja kvaliteten på svensk fotboll.

Av den anledningen borde det vara en självklarhet att anpassa sig efter övriga Europa!

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera