Ishockey när den är som bäst!

I måndags kväll skrällslog Skellefteå Linköping i den sjunde och avgörande kvartsfinalmatchen i hockeyns SM-slutspel. Därmed tog sig SAIK vidare till semifinalspelet för första gången på 31 år. För klassiska Skellefteå är det så klart en stor framgång efter så många år på hockeyns bakgård. För i sammanhanget nya Linköping, som i år satsat hårt på SM-guld, var den dramatiska upplösningen inte lika trevlig.

Nu kommer den här krönikan dock inte handla om Skellefteås triumf eller Linköpings fiasko, som en del benämner insatsen. Nej, istället ska vi fokusera på varför matchen var precis vad slutspelet behövde.

I tider med kvalseriehockey, som många faktiskt tycker är mer spännande att följa än slutspelet, kom sexperiodersmatchen i Linköping mycket lägligt, sett ur ett medialt perspektiv. Med Färjestad och Frölunda redan klara för vidare spel var det bara två matchserier som bjöd på den dramatik man som hockeyälskare gärna vill uppleva i ett slutspel.

Timrå hade de regerande mästarna HV 71 i brygga men en trasig skridskoskena blev början till slutet för Timrå. Matchserien bjöd på stor spänning och levde ända in i slutskedet tack var två sena reduceringar i den sjunde matchen.

Ännu större dramatik fick vi som sagt uppleva i Cloetta Center. En underdog mot en guldfavorit, ett budgetbygge mot en av de rikaste klubbarna, överpresterande Skellefteå mot underpresterande Linköping. En matchserie som egentligen bara kan sluta på ett sätt.

Men Skellefteå ville annat. Laget vägrade ge sig. Viktiga Rundblad och Renberg fick kliva av, skyttekungen Dimitrakos saknades. Hemmalaget ledde med 2-1, gästerna kvitterade. Linköping pumpade på i två för Skellefteå mycket tunga förlängningsperioder och den lysande Saikmålvakten Dahlberg höll kvar laget i matchen. Därefter kom avgörandet som tog Skellefteå vidare.

Ni har säkerligen sett matchbilderna vid det här laget. Oavsett var sympatierna ligger kan man som neutral åskådare konstatera att det är just sådana här bataljer som slutspelet behöver. Och som gör sporten ishockey så unik. Och i kampen mot den hyperintressanta kvalserien tog slutspelet definitivt pluspoäng i början av veckan. Tack Linköping och, framförallt, Skellefteå för underhållningen!

Nu ser vi fram emot nya, ytterst spännande semifinaler!

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka är för att kunna kommentera