Norska svenskar inget för Lagerbäck

Många är de spelare som slagit sig in i landslaget via bra insatser under den årliga januariturnén och när truppen till 2009 års turné på den amerikanska västkusten presenterades i veckan finns ett par tänkbara namn som mycket väl kan komma att stärka sina positioner. Då tänker jag i första hand på unga spelare som Rasmus Bengtsson, Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson, Rasmus Elm och Ola Toivonen.

Förutsatt att alla spelare följer med, det finns som bekant frågetecken för bland andra Henrik Larsson och Ola Toivonen som båda omgärdas av rykten och kanske inte kommer vara tillgängliga, är det en trupp som innehåller både rutin och spännande framtidsalternativ.

Men ett och annat namn kan förstås också ifrågasättas. Ett sådant är Mikael Dahlberg som inte direkt känns som ett namn som kommer vara aktuellt längre fram, i alla fall inte efter säsongen i Djurgården som inte direkt var lysande. IFK Göteborgs Robin Söder är visserligen ung men varför fanns inte han med istället? Eller Stabaeks kontroversielle Daniel Nannskog som väl ändå presterat mer än Djurgårdsanfallaren?

Just Stabaek verkar dessutom inte vara en bra klubb att spela i om man vill få en chans i landslaget. Klubben som överraskande gick hela vägen i Norge fick inte med en enda spelare, detta trots att framförallt nämnde Nannskog, Pontus Farnerud och Johan Andersson dominerat den norska ligan under hösten.

Däremot känns det helt rätt med namn som Rasmus Bengtsson, Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson, Rasmus Elm och Ola Toivonen, samtidigt som rutinerade rävar som Daniel Andersson, Max von Schlebrügge och Martin Ericsson bidrar med balans och trygghet.

Men visst skulle väl ändå heta spelare som Stabaeksvenskarna funnits med istället för Dahlberg, Andreas Landgren och Andreas Johansson?