Silly Season – vilken röra

”Vi är mitt uppe i fotbollens löjliga säsong – där alla rykten, spekulationer och transfers sker. Jag kan tycka att det i mångt och mycket är ganska roligt att följa galenskaperna vilka allt som oftast inte har någon som helst grund. När man däremot sätter Sverige i relation till det här blir det nästan komiskt.”

Det svenska transferfönstret är alltså öppet i en månad, i juli, medan det europeiska fönstret står öppet genom hela augusti. Vad får det för konsekvenser? Givetvis att alla heta spelare i Allsvenskan försvinner i juli, mitt i pågående säsong. Alla topplag som på förhand är tippade som favoriter kan, om de har otur, helt plötsligt bli av med ett par av deras absolut bästa spelare och därmed inte vara favorit på att ta hem segern.

Jag tycker det är konstigt.

Visserligen har vissa spelare klausuler om att få stanna säsongen upp och komma till proffsklubbarna vid årsskiftet och då gå in i truppen. Ett bra beslut. Hade det svenska fönstret varit öppet i samma tid som det europeiska fönstret hade det på något sätt blivit mer rättvist och klart.

Som det är nu blir det en fruktansvärd hets och fokuset på vår egen liga tappar fullständigt greppet. Något som jag inte direkt tror ligan behöver med ett haltande publiksnitt och medioker fotboll. Jag unnar de unga talangerna att få komma ut och tjäna pengar på det som de älskar mest. Det som inte får glömmas bort att det bara finns en förlorare i det här, och det är Allsvenskan i sig själv.

Vi har bra fotboll under vårsäsongen när alla lagen är fullständiga. När sommaruppehållet är över och augusti tar över så har många lag ett rejält manfall och Allsvenskan är helt plötsligt inte lika bra längre. Jag vet inte om det här är det bästa. Jag har heller ingen lösning. Förutom att ändra klimatet och spela Allsvenskan över vinterhalvåret. Det kan man ju drömma om i varje fall. Alla matcher kunde gått i Skåne som har England-klimat året runt, det är ju också en lösning.

I Växjö finns det en bandyplan. Där spelar hela södra Sveriges bandylag sina hemmamatcher. Bandy har inte så mycket arenor i södra Sverige…

Silly Season har faktiskt en definition som jag saxade från Wikipedia;

”...en benämning på den tid mellan säsongerna, då transferfönstret är öppet, under vilken spelare byter klubbar. Termen används oftast inom lagspel som bandy, basket, fotboll och ishockey. Anledningen till namnet är att denna period innebär rykten i media om vilken spelare som kommer hamna i vilken klubb.”

Bortsett från ovanstående kritik mot det svenska systemet så är Silly Season ändå en rolig tid. Det figurerar väldigt mycket rykten. Det räcker att en tidningsreporter på en av de stora drakarna har spått en spelares framtid i sin rostade macka på morgonen och sedan väljer att lägga en notis om det. Helt plötsligt skall Zlatan till Manchester United för hundratals miljoner. Det där är intressant.

Jag sätter det lite i relation till viskningsleken man lekte i skolan på klassens roliga timme. En viskar någonting som sedan skall viskas genom alla i rummet. När siste person vomerar ut vad han fått viskat till sig visar det sig att det inte alls stämmer mot den första.

Silly Season funkar faktiskt lite så. Det börjar med ett rykte som ändras på vägen och helt plötsligt är spelaren kvar i sitt vanliga lag och vet ingenting om det som sagts eller skrivits. Viskningsleken kanske vore ett verktyg för spelare, agenter och stora lag i Europa?

Visste ni förresten att Örgryte har lagt ett bud på Zlatan för att komma ur den prekära situation som de hamnat i?

Håller du med eller är du av en annan åsikt? Diskutera med hjälp av kommenterafunktionen nedan!

Är du inte Medlem – klicka här för att kunna kommentera