Sven-Göran Eriksson borde vara Lagrells förstaval

Denna vecka fokuserar vi på det svenska herrlandslaget i fotboll i Återblicken. I veckan presenterade spelbolaget :Ladbrokes: odds på vem som efterträder Lars Lagerbäck som förbundskapten efter VM-slutspelet i Sydafrika om lite drygt ett och ett halvt år, förutsatt att det inte blir en fortsättning förstås. Hur som helst är frågan mycket intressant.

För förr eller senare kommer naturligtvis någon att ta över efter Lagerbäck. Men vem är egentligen mest lämpad som ny svensk förbundskapten? Och vilken roll kommer Roland Andersson att spela i det hela, för inte lämnar väl han samtidigt?

Resonerar förbundet, med Lars-Åke Lagrell i spetsen, på samma sätt som man gjort med utnämningarna av Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck och Roland Andersson blir näste man in Jörgen Lennartsson, Växjösonen som tillsammans med Söderberg nu som bäst laddar upp för U21-EM i Sverige i sommar och som nog gärna byter Söderberg och U21 mot Andersson och A-landslaget.

Lennartsson är med andra ord det trygga valet. Ett annat namn som andas trygghet är Kalmar FF:s succétränare Nanne Bergstrand. Nanne har precis som Lennartsson, och föregångarna Tommy Svensson och Olle Nordin, rötterna i de småländska skogarna och att Nanne har förmågan att plocka fram det bästa ur sina spelare råder det inga som helst tvivel om. Kanske är han också mogen större uppgifter?

Visst har både Lennartsson och Bergstrand gedigna bakgrunder, samtidigt som de förmodligen skulle göra bra jobb som ansvariga för landslaget, men är detta verkligen vad ett svenskt landslag behöver i dagsläget?

Roland Nilsson är har ända sedan han beslutade sig för att bli tränare nämnts som en framtida kandidat. Men frågan är om hans meriter kvalificerar honom för jobbet redan nu. Coventry, GAIS och Malmö FF i alla ära, men vad går den före detta storbacken för i landslagssammanhang. Å andra sidan, vad hade Lagerbäck för meriter innan han blev en del av landslagsledningen!

Värderar man just meriterna högt finns det naturligtvis bara ett namn, Sven-Göran Eriksson. Ett drömval för många svenskar och visst är det lockande att spekulera i vad Svennis skulle kunna åstadkomma med ett svenskt landslag. Speciellt med sin erfarenhet av förbundskaptensrollen i England och Mexico. Svennis borde helt klart vara det självklara valet. Frågan är bara vad han själv vill och hur länge han blir kvar i Mexico, där han under hösten kritiserats för lagets insatser.

Men där finns även ett gäng andra namn som kan bli näste man att leda Sverige mot nya framgångar. Torbjörn Nilsson, som alltid finns med i snacket men som förmodligen inte är speciellt aktuell, Roy Hodgson, som troligen skulle säga ja om frågan kom, de allsvenska tränarna Magnus Haglund, Stefan Rehn och Janne Andersson, samt förre mittfältsdominanten Jonas Thern.

Vem är ditt val dom ny förbundskapten – kommentera nedan!