Uefatomten delade ut tidiga julklappar

Inter-Manchester United, Arsenal-Roma, Real Madrid-Liverpool, Lyon-Barcelona och Chelsea-Juventus. När Uefa lottade åttondelsfinalerna i Champions League i fredags i Nyon delades det ut ett par riktigt fina julklappar till fotbollsälskarna. Ni vet förstås redan själva vilka osannolikt spännande bataljer som väntar i Champions League i februari, men smaka på det en gång till.

Vi börjar med matchernas match, i alla fall ur svensk synvinkel. Inter mot de regerande mästarna i Manchester U. José Mourinho mot Sir Alex Ferguson, Zlatan Ibrahimovic mot Cristiano Ronaldo. Världens bäste 2008 mot världens bäste 2009(?). Hur det slutar? Det återstår att se, men klart är att mötet kommer vara vinterns stora snackis i fotbollsvärlden.

På tal om Manchester U. Klubben vann i helgen VM för klubblag, en turnering som inte direkt känns het, men det kostade kanske mer än det smakade. Mittbacksbjässen Nemanja Vidic blev utvisad och missar nu mötet med Inter i CL då avstängning väntar. Lite märkligt att bli avstängd i CL kan tyckas, men Interfansen jublar säkert.

CL i övrigt då. Om matchen ovan är ett riktigt tungviktsmöte känns Roma-Arsenal som artisternas och den vackra fotbollens möte. Men vilket antiklimax vi kan få uppleva, nu när lagens båda fältherrar Francesco Totti och Cesc Fabregas går skadade. Rapporterna talar om en till två månaders frånvaro för Totti och tre månader för Fabregas. Vilket lag som klarar sig bäst utan respektive stjärna kan diskuteras, men åttondelen blir definitivt inte lika intressant utan dem.

De kvarvarande svenskarna Olof Mellberg, Kim Källström och Mikael Nilsson (Albin Ekdahl lär väl knappast vara aktuell) väntar i tur och ordning Chelsea, Barcelona och Villarreal. Mellbergs Juve ställs alltså mot andrahandsfavoriten Chelsea och Källströms Lyon mot huvudfavoriten Barcelona. Lyon lär förstås få mycket svårt mot Barca, men bli inte förvånade om Juve, med förre Chelseatränaren Claudio Ranieri vid rodret, slår ut Chelsea. Den gamla damen har växt för varje match under året och var nog inte vad Scolari och Chelsea önskade sig i julklapp under fredagens lottning!

God Jul!