VM att minnas, i dubbel bemärkelse.

Vinterhalvåret brukar bjuda på mycket roliga minnen för oss svenskar då vi ofta har lyckats ganska bra med olika profiler och namn som tar guld efter guld. På längden, på höjden, med vapen, på is och med boll, alla ger de oss lite sköna känslor i den kalla vinterkylan. Jag vill med min första krönika ventilera mina åsikter gällande de olika vintertävlingar som skett den senaste veckan.

Gällande Helena Jonsson har jag egentligen inte mycket att säga, vilken bragd! Efter ett så stabilt skytte förtjänade ingen bättre än Helena själv att stå överst på prispallen. Hon har kämpat och slitit under hela vintern och vi har sett henne på alla möjliga olika slutplaceringar i världscupen. Sammanfattat kan man nog säga att hon lyckades pricka formen ganska bra. Det skall bli spännande att se det svenska damlagets framtid.

Herrarna däremot väljer jag att passa på. Efter total genomklappning av både Ferry och Bergman i 10 km sprint fick de inte ens starta i jaktstarten. Vad säger man? jag var då inte förvånad. Det här med att svenska medier skall trissa upp stämningen inför varje stort mästerskap. Guld hit. Guld dit. Det är inte konstigt att det går åt pipsvängen. Förfarandet borde namnges. Jag föreslår Dalbysyndromet.

Att herrarna inte startade i jaktstarten var en sak. Tävlingen i sig var något helt annat. Jag har aldrig i mitt 24-åriga liv upplevt en bredare polsk riksdag än den som utspelade sig i Sydkorea under tidiga söndagseftermiddagen. Björndalen vann storsinnat. Meningen är inte alls att dra ner honom i någon som helst dålig dager. Jag är mycket imponerad av den här mannen. 40 år och ett VM-guld redan med garanterat fler på ingång. Det stavas bragd. Däremot fanns det andra tveksamheter under den här dagen som är värda att nämna.

Det uppdagades ganska snart genom att ryssarna lämnade in en protest att Björndalen och ytterligare 10 deltagare hade genat över bron, en väg som inte alls var meningen att ta. Den improviserade tävlingsjuryn samtalade under 30 minuter och konstaterade i en än mer kaotisk presskonferens att ”I vanliga fall skulle de diskats men vi har beslutat att ge dem en minuts tillägg”. Konstpaus.

Tävlingsjuryn läser alltså i regelboken att ”åkare som tar fel väg skall diskas” men väljer ändå ett tidstillägg. Resultatlistan kastas om och Björndalen blir helt plötsligt trea medan ryssarna nu har en man högst upp. Alla nöjda, alla förvirrade. Efter ytterligare någon timme visar det sig att nya protester inkommit mot beslutet. Nytt möte, nya diskussioner. Juryn meddelar sitt beslut: Björndalen vinnare, tidsstraffet tas bort. Alla nöjda, alla förvirrade.

Jag skall inte skryta med att jag är kung på skidskytte eller för den delen reglerna som gäller för sporten. En sak vet jag däremot. TV-bilder ljuger inte. På en tysk tv-kanals bilder ser tittare runt om i världen hur 11 åkare åker genom banans markering som tydligt visar att ”här skall ni då inte åka”. Björndalen förklarade incidenten själv med att ”Det stod en snökanon i vägen, det fanns ingen annanstans att åka förutom över bron”. 100 åkare tar rätt väg, 11 åker över bron. I rest my case.

****************************************

Gällande VM #2, utförsåkning, gick det väl sådär. Jag skämdes faktiskt. Det var nära att vi lyckades få upprättelse efter att vi hade en åkare på andra plats efter första åket i herrarnas slalom. Dessvärre så åkte han också ut efter en bit in i andra och ett svenskt VM-fiasko var fullbordat. Jag vet inte om det var banan, arrangörer, dåliga förberedelser, fel taktiker, fel på vallning eller fel på allt. Jag vet dock att jag satt i soffan och skämdes. Aldrig förr har ett VM gått så katastrofalt dåligt. Byggmark var sex sekunder efter i första åket i slalomen. En omöjlighet att ta in sa Strand i TV:n. Särskilt om man inte står på benen säger jag.

Nej, utförsåkningen går bra mycket mer utför än vad vi skulle kunna föreställa oss. Att Anja inte vinner, det kan, och ska, vi inte förvänta oss. Hon har en tuff säsong och är på sluttampen av sin karriär. Men vem är tronföljare? Jag ser ingen självklar efterträdare. Anja tog över efter Pernilla, men vem tar efter Anja? Jag sätter mina pengar på Jon Olsson. Mer vinnarskalle än honom får man leta efter. Jag tror du har gjort en dålig investering Byggmark. Dina 50 000 kronor hänger löst. Inte bara  för att vi befinner oss i tider om finanskriser och annat…