Allsvenskan – Inför sjunde omgången

Det är Skåne som är Sveriges fotbollsfäste nummer ett för tillfället. Helsingborg och Malmö i topp och denna omgång möts de i ett riktigt toppmöte! På Ullevi har Elfsborg möjligheten att skjuta Änglarna i sank och ge dem sällskap med AIK som Allsvenskans krislag. Ett AIK som ska åka till Kalmar i vad som kan vara Mikael Stahres sista match…

Söndag 18/4

IFK Göteborg-Elfsborg 2,35-3,20-2,90

Västkustderby mellan de på förhand båda seriefavoriterna. Inget av lagen har hittills skrapat ihop den poängskörd de hade förhoppningar om. För Elfsborg har det dock sett bättre ut, framförallt spelmässigt. IFK å sin sida börjar få samma krisstämpel som Gnaget, och är i stort behov av att få tillbaka Hysén i spel. Tränare Rehn har gått ut i pressen och antytt att laget inte klarat de höga krav som funnits. Brukar bli riktigt tuffa matcher lagen emellan, laget som vinner kampen tar tre poäng.


Halmstad-GAIS 2,10-3,25-3,40

Ytterligare ett västkustmöte, detta utan derbykaraktär och rivalitet. Som så många gånger förr visade sig Wanderson vara tungan på vågen för GAIS. Låg bakom det mesta av det bästa också mot Gefle, och denna gång var Ajax där för att scouta honom. Halmstad startade med en defensiv elva mot AIK och det var ett lyckat drag. Fick med sig tre poäng hem till Örjans vall efter en bra kampinsats. Här lär Görlitz vara tillbaka från start och det ska bli intressant att se matchen i matchen mellan honom och Wanderson. Etta på förhand.

Måndag 19/4

Häcken-Mjällby 1,85-3,40-4,00

Tung avstängning för Häcken där kreative Paulinho saknas. Mycket av offensiven kretsar kring honom. Två lag som annars stagnerat aningen efter en succéartad inledning. Mjällby har återigen starkast möjliga lag och kommer säkerligen få inrikta sig på kontringsspel. Häcken favoriter men detta har alla möjligheter att bli en svängig och sevärd match.

Kalmar FF-AIK 2,00-3,30-3,60

Möte mellan de föregående två säsongernas svenska mästare. Även två lag som haft det tufft i år. På Råsunda har Stahre ställt sin plats till förfogande, men det ska mycket till om han sparkas. Det är inte där felet ligger. Svage Maanoja i målet kommer petas här, och det återstår att se om detta är nyckeln till AIK:s trygghet. Spelmässigt var matchen mot Halmstad ett litet steg i rätt riktning, men det saknas fortfarande kompetens i sista tredjedelen. Första matchen denna säsong där AIK får se sig själva utan favoritstämpel och det kan passa laget bättre. Knapp etta på förhand.

Gefle-Örebro 2,45-3,20-2,75

Möte mellan två konstgräslag. Gefle fortsatt skadedrabbade, även om viss ljusning skett på den fronten. Örebro jagade bort BP-spöket senast och får återigen beträda konstgräs, vilket bör passa dem som handen i handsken. Två svårspelade lag där Örebro har lite mer tyngd framåt. Målsnålt och 0-0 är ingen vågad gissning.

Trelleborg-Brommapojkarna 1,90-3,40-3,80

Oerhört starkt av Trelleborg att besegra Änglarna med 2-1 trots endast 12 seniorspelare tillgängliga. Skadeläget har helt klart påverkat dem negativt i upptakten av säsongen men detta var ett fall framåt. BP känns fortsatt svårbedömda och ojämna. Framförallt är offensiven direkt svag, vilket känns lite märkligt då det finns relativt starka namn som Guterstam och Pinones-Arce att tillgå. Brommapojkarna trivs inte på bortaplan och detta är en klar etta på förhand.

Tisdag 20/4

Helsingborg-Malmö FF 2,25-3,20-3,10

Skånederby, tidig seriefinal och omgångens hetaste fight! Malmö har kanske imponerat mer spelmässigt än sin antagonist HIF. Malmö har sett starka ut offensivt medan Helsingborg har briljerat med en ogenomtränglig defensiv. Tio av tolv poäng har HIF tagit av Malmö senaste två säsongerna och har ett litet mentalt övertag där. Båda lagen i princip skadefria och detta blir en match att se fram emot. Helsingborg favoriter i kraft av hemmaplan.

Djurgården-Åtvidaberg 1,65-3,60-5,00

Djurgården ställs här mot sin gamla ”farmarklubb” Åtvidaberg. Ett samarbete inget av lagen kanske tycker var så lyckat i sista ändan, och känslorna kan vara svala mellan lagen. Åtvidaberg blev nollade återigen och tränarbytet har inte fått önskad effekt. Djurgården fortfarande skadedrabbade och öppnar för nyförvärv till sommaren. Här ska Djurgården kunna spela ut Allsvenskans sämsta lag efter noter och är storfavoriter hemma på Stadion.