Analys – Utmanarna

Spelbolagen har sagt sitt. Nu granskar vi på Odds Online Allsvenskan 2010 och vi gör det i fyra delar, där vi fokuserar på vad vi tror. I tisdags analyserade vi bottenstriden, i går kollade vi in lagen i ingenmansland och i morgon är det dags för guldkandidaterna. Men idag spanar vi in utmanarna.

Idag tar vi en titt på lag 4 till 8 och vi börjar med åttan Helsingborg. Vi kollar även in Halmstad, Örebro och Kalmar FF.

8 – Helsingborg

Tappar man Henrik Larsson tappar man så klart i slagstyrka. Har man dessutom förlorat spelare som Andreas Landgren, Isac Chansa, Olafur Skulason samtidigt som man byter till en tränare som ska bygga ett nytt lag så blir förstås frågetecknen många.

Trots att man fått in Erik Edman, Mattias Lindström och Adrian Gashi så tror vi att HIF får det svårt i år. Framförallt ser det tunt ut offensivt. När säsongen summeras i höst lär Helsingborg vara ett mittenlag, vi tippar en åttondeplats.

Premiär: Helsingborg – Brommapojkarna

Läs mer om Helsingborg>

7 – Halmstad

Halmstad känns som det mest svårtippade laget i Årets allsvenska. Hallänningarna inleder en ny era med Lasse Jacobsson vid rodret och spelartruppen har många talangfulla spelare. Stort ansvar vilar på Johnny Lundberg, Michael Görlitz och Emir Kujovic. . En nyckel blir målvaktspositionen som inte känns helt stabil.

Vi tror, till skillnad från en del andra tips, att Halmstad kan lyfta i år. Men mer än till en sjundeplats räcker det inte. En sådan placering lär dock HBK vara nöjda med efter besvikelsen under 2009.

Premiär: Halmstad – Trelleborg

Läs mer om Halmstad>

6 – Örebro

Tråkiga ÖSK är ett minne blott nu, speciellt efter att skicklige Sixten Boström tog över klubben. Laget spelar numera mycket trevlig fotboll med sina tre centrala mittfältare som drivande krafter. Ett spel som räckte till en fin sjätteplats. Örebro har potentialen att hamna ännu högre upp men vi tror på en ny sjätteplats i år.

John Alvbåge, Michael Almebäck, Magnus Kihlberg och Kim Larsen viktig centrallinje som skapar utrymme till lirare som Nordin Gerzic, Alejandro Bedoya och Marcus Astvald. Blir intressant att följa under 2010.

Premiär: Örebro – Åtvidaberg

Läs mer om Örebro>

5 – Kalmar FF

Kalmar FF kommer att finnas med där uppe i år igen, trots tappen av David och Rasmus Elm (som ju lämnade redan i somras). Offensiv kraft finns det dock gott om ändå, främst i brassarna men även genom lurige Dauda och innermittarna Tobias Ericsson och nye Yannick Babupa. Försvaret är lika starkt som vanligt.

Men kanske saknas den där riktiga spetskvaliteten som spelare som Cesar Santin, Viktor och Rasmus Elm stått för de senaste säsongerna. Därför tror vi att KFF får nöja sig med en femteplats under 2010.

Premiär: Kalmar FF – IFK Göteborg

Läs mer om Kalmar FF>

Odds Online Allsvenska sluttabell 2010

1.
2.
3.
4.
5. Kalmar FF
6. Örebro
7. Halmstad
8. Helsingborg
9. Häcken
10. Trelleborg
11. Mjällby
12. Gais
13. Brommapojkarna
———————————
14. Djurgården
———————————
15. Gefle
16. Åtvidaberg

Imorgon: Guldstriden