Analys – Den allsvenska bottenstriden

Spelbolagen har sagt sitt. Nu granskar vi på Odds Online Allsvenskan 2010 och vi gör det i fyra delar, där vi fokuserar på vad vi tror. Vi börjar med jumboplatsen och räknar ned. Först ut idag är bottenstriden, imorgon onsdag kollar vi in lagen i ingenmansland, på torsdag utmanarna och på fredag är det guldkandidaternas tur.

16 – Åtvidaberg (direktnedflyttning)

På sista plats tror vi att Åtvidaberg hamnar. Självklart vore det fantastiskt roligt om klassiska ÅFF klarar sig kvar i sin allsvenska comeback men ingenting talar egentligen för det. Å andra sidan sa man likadant om Gefle när de kom upp för några år sedan. Och de spelar som bekant fortfarande allsvensk fotboll!

Laget ser väldigt tunt ut på pappret, Kristian Bergström fortfarande mest namnkunnig, och kommer att få lita till att spelarna som tog upp Åtvid höjer sig ett snäpp eller två. Åtvid är ett välorganiserat lag med spelare och ledare som har ett stort hjärta för föreningen, det kan bli lagets räddning. Men kvalitetsmässigt räcker Åtvid inte till.

Läs mer om Åtvidaberg>

15 – Gefle (direktnedflyttning)

Ständigt nederlagstippade Gefle har överraskat i flera säsonger nu, men nu tror vi att det är Gefles tur att lämna Allsvenskan. Nye Mikael Dahlberg, duktige mittfältaren Yussif Chibsah och irrationelle Jonas Lantto blir viktiga kuggar i Gefle. Men det räcker inte.

Siktar enligt rapporterna lite högre i år än tidigare, men vi tror att Gefle får det svårt i år. Mest på grund av att laget känns lite tunna i försvaret. Andreas Dahlén tungt tapp. Dessutom oroar Hasse Berggrens skadeproblem.

Läs mer om Gefle>

14 – Djurgården (kvalplats)

Djurgården klarade efter stora bekymmer sig kvar i Allsvenskan ifjol efter kval mot Assyriska. I år har man satsat på att ett knippe finländska spelare ska ge en högre tabellplacering. Men frågetecknen är många. Vilken standard håller finländarna? Får viktige Mattias Jonson vara friskt? Vem ska göra målen?

Vi tror att Djurgården får kämpa i botten även i år och att det blir kval igen för stockholmarna. Mattias Jonson och Daniel Sjölund måste vara hela om laget ska hamna högre upp.

Premiär: Häcken – Djurgården

Läs mer om Djurgården>

13 – Brommapojkarna

BP överraskade stort i fjol och även om många tror att BP trillar ur under den så svåra säsong två tror vi att man klarar nytt kontrakt igen. Men det kommer naturligtvis bli tufft. Nyckeln ligger i försvarsspelet, offensivt finns det många intressanta alternativ. Trygg sista utpost i lovande målvakten Kristoffer Nordfeldt lovar gott.

Pontus Segerström, som värvats från Stabaek, kommer att bli väldigt viktig för BP. Lyckas han styra försvaret klarar BP sig kvar.

Premiär: Helsingborg – Brommapojkarna

Läs mer om Brommapojkarna>

Odds Online Allsvenska sluttabell 2010

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13. Brommapojkarna
———————————
14. Djurgården
———————————
15. Gefle
16. Åtvidaberg
Imorgon: Lagen i ingenmansland