Analys – Lagen i ingenmansland

Spelbolagen har sagt sitt. Nu granskar vi på Odds Online Allsvenskan 2010 och vi gör det i fyra delar, där vi fokuserar på vad vi tror. I går kollade vi in bottenstriden, imorgon torsdag kollar vi in utmanarna och på fredag är det topplagens tur. Men idag är det lagen i ingenmanslands tur.

Lagen vi tittar lite extra på idag är Gais, Mjällby, Trelleborg och Häcken och vi börjar med Gais, som vi tror blir tolva i Allsvenskan 2010.

12 – Gais

Gais har tappat två av förra säsongens viktigare spelare i Pär Ericsson, IFK Göteborg och Mattias Lindström, Helsingborg. Wanderson blev dock kvar, något de flesta Gaisare nog är väldigt glada för. För utan en av seriens bästa spelare hade Gais fått det svårt.

I och med att Wanderson stannade tippar vi Gais på en tolfte plats. Ser dock lite tunna ut offensivt. Viktiga kuggar blir Wanderson, Romarinho, Jankulovski och Lundgren.

Premiär: Gais – Malmö FF

Läs mer om Gais >

11 – Mjällby

Mjällby gör en mycket intressant allsvensk comeback som blev än mer intressant när man lyckades signa klasspelaren Tobias Grahn. Gott om Allsvensk rutin i Mattias Asper och Patrik Rosengren. Har ett väl inarbetat grundspel som räckte till överlägsen seger i Superettan.

I Allsvenskan blir det förstås tuffare, men man visade i ett par cupmatcher under 2009 att man kan tampas mot de bästa. Stabiliteten och flera kontringsskickliga spelare kan bli Mjällbys nyckel till nytt kontrakt och vi tror att man klarar det.

Premiär: AIK – Mjällby

Läs mer om Mjällby>

10 – Trelleborg

Trelleborg spelade till sig en fin nionde plats förra året, bara två ynka poäng bakom skåne konkurrenterna Malmö FF och Helsingborg, en placering TFF siktar på att förbättra i år. Men det kan bli svårt även om man förstärk offensiven med Superettans skyttekung Mattias Adelstam.

Framförallt ser försvaret inte lika stabilt ut nu som för något år sedan. Lovande Viktor Noring i målet får en nyckelroll. Vi tror därför på en tiondeplats för Trelleborg.

Premiär: Halmstad – Trelleborg

Läs mer om Trelleborg>

9 – Häcken

Vem hade trott att Häcken skulle bli femma i Allsvenskan 2009 och dessutom pressa AIK i semifinalen av svenska cupen? Häcken var utan tvekan 2009 års största positiva överraskning, något Peter Gerhardsson försöker bygga vidare på i år.

Vi tror dock att det blir svårt att upprepa den bedriften i år, även om 3-0 på Elfsborg i genrepet imponerar. Dels för att lag som var efter Häcken förra säsongen, framförallt Malmö FF och Örebro, ser starka ut i år, men också för att Häcken inte kommer att få någonting gratis efter framgångarna under 2009.

Premiär: Häcken – Djurgården

Läs mer om Häcken

Odds Online Allsvenska sluttabell 2010

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Häcken
10. Trelleborg
11. Mjällby
12. Gais
13. Brommapojkarna
———————————
14. Djurgården
———————————
15. Gefle
16. Åtvidaberg

Imorgon: Utmanarna

Skribent: Johan

Skriven den 10 mars, 2010