ATG sätter spelrekord för sjunde året i rad!

AB Trav och Galopp, ATG, har satt nytt spelrekord på hästar i Sverige för sjunde året i rad. 2010 års omsättning uppgår till 12,8 miljarder, en ökning med 0,9 %.
– Efter ett mycket starkt 2009 kändes det länge omöjligt att fortsätta rekordsviten, men spurten har varit galant, säger ATG:s VD Remy Nilson.

Lokomotivet är lördagens V75-tävlingar, som står för nästan hälften av alla intäkter. Den 17 år gamla produkten har utvecklats till ett sport- och spelevenemang, som engagerar över en miljon människor varje lördag. V75 med Harry Boy, nya andelsspel, möjlighet till reducerade spelsystem blandat med travsport på högsta nivå lockar allt fler. Och 195 nya miljonvinster, också det rekord, har det blivit.
– Miljonärer i all ära, men vi försöker bygga en lördagsunderhållning av sport och spel med mycket gemenskap. Det har onekligen slagit väl ut, säger Remy Nilson.

Näst största speldag är onsdagar med V64 på Solvalla. De står för 13 % av omsättningen. Men även koncepten med V65 övriga kvällar och lunchtrav fungerar bra.
– Utan stöd från trav- och galoppsportens organisationer och aktiva hade det naturligtvis inte gått, men det nya tävlingsupplägg vi byggt tillsammans under några år har utvecklats fint, fortsätter Remy Nilson.

En stor framgångsfaktor är också spelet på Internet. Över 4,2 miljarder kommer nu in via ATG.se och mobilspel, en ökning med 16 %.
– Vi lär vara den största svenska nätaktören under 2010.  Det är vi mycket stolta över med tanke på den mördande konkurrensen. Sen var det naturligtvis en extra fjäder i hatten att av Internet World bli utsedd till ?Årets bästa spelsajt?, menar Remy Nilson.

Även det internationella intresset att spela på svenska hästkapplöpningar ökar. Totalt uppgick ?exporten? till 1,7 miljarder (+10 %). Det är Norge och Danmark, som står för merparten (ca 80 %) men ytterligare ett 10-tal länder köper bild- och spelrättigheter till svenska löpningar. Detta ingår inte den svenska omsättningen och innebär att svenska tävlingar numera lockar över 14,5 miljarder i totalt spel.

ATG:s rekordutveckling har naturligtvis medfört att nya satsningar kunnat göras inom trav- och galoppsporten. Under de sju rekordåren har sporten totalt tillförts närmare 400 nya miljoner, en ökning med över 25 %. Detta inklusive nyligen beslutade 55 miljoner inför 2011.
– Det känns bra att fortsatt kunna ge trav- och galoppsporten en stabil ekonomisk bas, då vi vet att den brottas med en stark kostnadsutveckling, avslutar Remy Nilson.

Faktaruta 2010:
Svensk omsättning: 12 804 miljoner kronor (en ökning med ca 116 miljoner eller 0,9 %)
Vinstutbetalning: 8 974 miljoner kronor
Högsta V75-omsättning: 136 276 119 kronor (Solvalla, 29 maj)
Högsta V75-vinsten: 67 312 633 kronor (Axevalla 27 februari).

Skribent: Johan

Skriven den 3 januari, 2011