Champions League: Inför AC Roma – FC Shakhtar Donetsk

FC Shakhtar Donetsk tog hem gruppsegern och lämnade, hör och häpna, Arsenal på en andra plats. Nu är de i sin första åttondelsfinal i Champions League, någonsin. Motståndet är det mer rutinerade Champions League-laget AC Roma, som börjar på hemmaplan.

Roma kan ses som favoriter i mötet mot Shakhtar Donetsk, i och med hemmaplan och sin rutin. Lagen möttes senast i Champions League 2006/07, det blev 1-1 i matcher men Roma gjorde fler mål och vann därmed mötet.

Se matchen live!

Rutinen är Romas fördel

Men nu är läget annorlunda, Roma har inte gått bra i Serie A och Shakhtar Donetsk leder sin inhemska liga överlägset. Shakhtar Donetsk kan gå in i mötet med självförtroende medan Roma har pressen på sig att vinna hemmamatchen för att slippa ett svårt bortamöte där de måste vinna. Samtidigt som Roma bör med sin rutin inte vika ned sig i en åttondelsfinal, när Shakhtar Donetsk är lite mer oerfarna i en sådan situation.

Shakhtar Donetsk har gått som tåget med fem vunna matcher, av gruppspelets sex matcher, och därmed även en vinst mot Arsenal. Det visar att de har kapaciteten att även kunna vinna mot större lag som Roma.

Det är en högst osäker match där Roma har pressen på sig att vinna mot Shakhtar Donetsk som troligen nöjer sig med 0-0 eller ett lika resultat på bortaplan mot ett sådant motstånd. Shakhtar Donetsk har annars bra spelare i truppen som den forna Arsenal-stjärnan Edurado och kan överaska om Roma blir för bekväma.

Romas senaste fem matcher
Roma – Napoli 0 – 2
Inter – Roma 5 – 3
Roma – Brescia 1 – 1
Roma – Cagliari 3 – 0
Cesena – Roma 0 – 1

Shakhtar Donetsks senaste fem matcher
Shakhtar Donetsk – Braga 2 – 0
Shakhtar Donetsk – Arsenal Kyiv 4 – 0
Partizan Belgrad – Shakhtar Donetsk 0 – 3
FC Zarya Lugansk – Shakhtar Donetsk 1 – 3
Shakhtar Donetsk – Metalurh Zaporizhya 2 – 1

Skribent: Jonas Hellberg

Jag håller dig uppdaterad om vad som händer i sportvärlden, med fokus på de bästa oddsen just nu. För min egen del ligger fotboll och framförallt Premier League varmast om hjärtat. Sen tänder man givetvis till när Sverige ska göra upp i mästerskap, oavsett om det handlar om skidor, ishockey, handboll eller fotboll.

Skriven den 16 februari, 2011