Dramatiska kvartsfinaler i EM

Midsommarhelgen bjöd inte bara på traditionellt midsommarfirande då kvartsfinalerna i fotbolls-EM också spelades. Efter fyra dramatiska matcher väntar nu semifinal för kvartetten Tyskland, Turkiet, Ryssland och Spanien.

Kanske var Sveriges uttåg ur EM-fotbollen inte så illa som man först upplevde det? Den frågan kan man åtminstone reflektera över sedan våra båda gruppmotståndare, Spanien och Ryssland, avancerat till semifinal.

Ryssland tog sig an Holland på midsommardagen och trots att holländarna presterat den bästa fotbollen i gruppspelet var det Ryssland som spelade bäst fotboll i kvarten. Ryssarna var nära att vinna matchen med 1-0 efter Pavlychenkos mål kvarten in i andra halvleken, men Ruud van Nistelrooy ordnade förlängning minuterna innan full tid. I förlängningen avgjorde sedan Torbinsky och Arshavin med varsitt mål.

Ryssland ställs nu mot Spanien som igår slog ut de regerande världsmästarna Italien efter straffavgörande. Matchen slutade 0-0 och stor hjälte för Spanien blev målvakten Iker Casillas som räddade straffar från De Rossi och Di Natale.

I den andra semifinalen möts Tyskland och Turkiet. Tyskarna slog Portugal i torsdags efter att man visat prov på stor effektivitet medan Turkiet slog ut Kroatien efter straffar. Kroatien såg annars ut att gå mot segern efter Klasnics mål i den 119 minuten men Turkiet kvitterade osannolikt på matchens sista spark genom Sentürk.