EM-kvalet play-off: Sverige – Danmark

På lördag smäller det. Sverige tar emot Danmark i play-off till fotbolls-EM i Frankrike och vi har ett mycket ovisst möte framför oss. Kikar vi på oddsen är Sverige favorit att vinna den första matchen och oddsen talar också för att Sverige går vidare till EM.

Matchstart: 13/11 20:45
TV: Kanal 5
Matchodds (1-X-2): 2,40 – 3,10 – 3,50
Att gå vidare: 1,95 – 1,87
Över/under 2,5 mål: 2,48 – 1,56
Att båda gör mål ja/nej: 2,10 – 1,72

Odds från Unibet

Matcherna mot Ryssland och Österrike blev ödesdigra

Sverige hade en bra position i kvalet inför den sjunde omgången då man mötte Ryssland. Visst hade man önskat att man hade haft en bättre poängskörd men med Ryssland på ett bekvämt avstånd bakom, och med ett fiaskoartat kval, så såg det ut som att Sverige skulle bärga en direktplats till EM. Men så blev det inte. Mot Ryssland så stod Sverige för en mycket svag insats och förlorade med 0-1. I omgången efter så blev det inte bättre när man läxades upp av Österrike som vann med ”bara” 4-1. Att Sverige vann de två sista matcherna hjälpte föga då Ryssland gjorde detsamma och knep därmed direktplatsen till EM, bakom redan klara Österrike.

Defensiven har varit Sverige svagaste del under kvalets gång

Sverige och Erik Hamrén har mycket att fundera på inför dubbelmötena mot Danmark. Backlinjen har varit skakig hela kvalet och är lite av Sveriges akilleshäl. Andreas Granqvist och Mikael Antonsson har inte varit det mittfältslås man önskar och samarbetet med de defensiva mittfältet har lämnat mycket att önska. Just mittfältet var inte heller bra mot varken Ryssland och Österrike och det är många frågetecken som nu ska redas ut, speciellt hur man ska förbättra defensiven på mittfältet. Inte blev det bättre av att både Albin Ekdal och Pontus Wernbloom är skadade och kommer att missa båda mötena. Sannolikt blir det Oscar Lewicki och Kim Källström som bildar ett mittfältslås istället, med Jimmy Durmaz och Emil Forsberg på kanterna.

Relativt högt odds på att Zlatan nätar

På topp har vi givetvis Zlatan Ibrahimovic som kommer antingen kommer att ha Marcus Berg eller en hårt jobbande John Guidetti bredvid sig. Det som dock oroar är att Zlatan aldrig har lyckats näta mot Danmark och gör han det i första mötet så ger det 2,43 gånger pengarna hos Unibet, ett relativt högt odds för att vara Zlatan.

Trolig startelva

Andrea Isaksson
Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Martin Olsson
Emil Forsberg, Kim Källström, Oscar Lewicki, Jimmy Durmaz
Ibrahimovic, Marcus Berg

Danmark hade problem med målproduktionen under kvalets gång

Danmarks kval präglades av en oförmåga att göra mål. Visst förlusterna mot Portugal var inget oväntat eller något man ska skämmas för men att kryssa mot Albanien två gånger om, 0-0 och 1-1, och även mot Armenien, 0-0, är inget som imponerar. De oavgjorda matcherna ställde i slutändan till det för Danmark som blev tre i gruppen bakom Albanien, och var långt efter Portugal som toppade gruppen.

Även om Danmark endast mäktade med åtta mål framåt under kvalets gång så släppte man däremot bara in fem mål. Till skillnad mot Sverige har Danmark en stark defensiv med Daniel Agger och Simon Kjaer som ett riktigt tufft mittlås. Mittfältet är också riktigt starkt med Christian Eriksen som den absolut viktigaste pusselbiten och som dessutom är otroligt vass på frisparkar.

Oddsen är ändå på Sveriges sida på lördag

Att inleda ett dubbelmöte på hemmaplan är aldrig fördelaktigt och det är alltid en fördel att kunna avgöra på hemmaplan, och på så vis har Danmark redan en edge i detta play-off, och det sätter stor press på Sverige som måste få med sig ett bra resultat från lördagens möte på hemmaplan.

Kikar vi dock på oddsen från spelbolagen så är de ändå på Sveriges sida. Ett spel på Sverige som vinnare i lördagens första möte ger i dagsläget 2,40 mot ett spel på Danmark som ger relativt höga 3,50 gånger pengarna hos Unibet. Ett ganska generösa odds med tanke på att Sverige endast har en seger mot Danmark under 2000-talet, när en full dansk gav Sverige segern 2007, och har efter det fyra raka förluster.

Sverige är dock inte favorit att gå till EM då Unibet ger oddset 2,00 på att Sverige avancerar och 1,80 om Danmark går vidare.

Unibet tror att lördagens första möte blir en målsnål tillställning och ger höga 2,48 gånger pengarna om det blir mer än 2,5 mål och 2,10 om båda lagen gör mål.