• Ingen välkomstbonus
  • Inga omsättningskrav
  • Läs mer om Svenska Spel
  • Svenska statens spelbolag
  • Många trevliga spelprodukter som Stryktipset
  • Spela tryggt och säkert
Europatipset - speltips, analyser & spelförslag

Europatipset ser fantastiskt trevligt ut med en hel drös av överstreckade favoriter som borgar för god utdelning. Vägen mot 13 rätt kantas av svensk och norsk fotboll med Champions League-finalen mellan Wolfsburg och Lyon som en extra krydda. Nu kör vi!

Spelstopp: 14:29

1. AIK – Häcken 2

Mikael Lustig blev AIK:s fjärde nyförvärv på bara en dryg vecka och nu vädrar Gnaget morgonluft. 2-0-segern senast mot Helsingborg var ytterst viktig och då visade Papagiannopoulos att han kommer göra mycket nytta i mittförsvaret. Här kan vi få se både Lustig och nye Rogic göra sina debuter. Frågan är om det räcker när urstarka Häcken kommer på besök. Laget från Hisingen tog en fin bortaskalp mot IFK Norrköping vilket var tredje raka trepoängaren. Pontus Dahlberg debuterade då mellan stolparna och stod för en strålande insats när han höll nollan. Matchens enda mål prickades in av Leo Bengtsson som belönats med en plats i den svenska U21-truppen. Trots AIK:s alla nyförvärv är det Andreas Alm som förfogar över den bästa truppen. Tvåan singlas.

2. Helsingborg – Djurgården 2

Helsingborg åkte på tredje raka förlusten borta mot AIK och ligger allra sist i Allsvenskan. Under veckan har Marcus Olsson, tvillingbror till Martin Olsson, värvats in och det är en spelare som ska kunna göra mycket nytta. Shkodran Maholli och Kebba Ceesay är två andra nya pjäser som ska kunna gå rakt in i startelvan. Armin Gigovic, den stora mittfältstalangen, saknades senast mot AIK på grund av corona och det är oklart hur status runt den spelaren är nu. Djurgården har bara förlorat en av sina åtta senaste i ligaspelet och ser tunga ut. Här kan vi också få se Magnus Eriksson lira igen och då får Blåränderna välbehövlig spets i laget. Strecka från höger, men fyll på hela vägen om resurserna finns.

3. Mjällby – IFK Göteborg 2

IFK Göteborg har passat på att förstärka laget med hemvändarna Pontus Wernbloom och Sebastian Eriksson. Den förstnämnda hoppade in redan förra omgången mot Djurgården (2-2) och beskrevs efter matchen av Une Larsson som den “tjötigaste spelaren han någonsin hade spelat mot”. Räkna med att Wernbloom kommer låta munnen gå även fortsättningsvis. Med honom på topp får Blåvitt in välbehövlig tyngd i straffområdet där det annars varit väldigt tunt. Mjällby har tappat Jeahze till Hammarby och det är ett stort avbräck för sölvesborgarna. Spelare för spelare känns faktiskt besökarna snäppet vassare. Utgå från höger.

4. Hammarby – Kalmar FF 2

Sebastian Ring visades ut när Kalmar FF föll igenom totalt mot Mjällby. 1-4 betyder att smålänningarna ligger kvar på 13 poäng, lika många som jumbon Helsingborg. Nanne Bergstrands gäng är desperata och nu får de ett välkommet tillskott i offensiven. Mayron George lånas in från Midtjylland och det är en stark anfallare som har mycket att ge. Hammarby bör ha en del trötta ben efter sin kvalmatch under torsdagen och får klara sig utan både Dennis Widgren och Tim Söderström som är avstängda. Läge för nye Jeahze att gå in från start. Bajen är jättestora favoriter här men har haft enormt svårt med Kalmar på senare år. De grönvita har faktiskt bara vunnit en hemmamatch mot KFF de senaste 13 åren. Skrällen till höger är av högsta prioritet.

5. Malmö FF – Elfsborg 2

Vilken toppfajt det är som väntar på Eleda Stadion. Elfsborg är det lag som närmast utmanar Malmö FF i toppen av tabellen sju poäng bakom. Boråsarna kommer dock från en hemmaförlust mot Östersund där Rami Kaib blev utvisad. Han är avstängd nu men det är ingen större fara på taket då Simon Strand är tillbaka från sin avstängning. Det är också Per Frick och hans bufflande kommer behövas på topp. Malmö FF spelade match i torsdags då Cracovia från Polen stod för motståndet och en del trötta ben får nog Jon Dahl Tomasson räkna med. Ettan streckas hårt, men Elfsborg har visat under säsongen att de är ett lag som ska tas på allvar. Skrällen åt höger är intressant, men gärna alla tecken.

6. Örebro – IFK Norrköping 2

Det vill sig inte för IFK Norrköping. Trots flera kvalificerade chanser och ett bra spel fick inte Peking hål på debuterande Dahlberg i Häckens mål. 0-1 innebar den fjärde förlusten på de fem senaste omgångarna. Det finns dock ingen fog för panik, med lirare som Haksabanovic, Nyman, Almqvist och Thern kommer målen och segrarna komma. Förmodligen redan nu när IFK reser till Närke för match mot Örebro. ÖSK är väldigt ojämna och har en trupp som hör hemma på den undre halvan av tabellen. Närmast kommer de från en förlust mot Varberg där det var nykomlingen från Halland som var det klart bästa laget. Än svårare nu. Tvåan lämnas ensam.

7. Brage – Umeå FC X

Vidare till Domnarvsvallen där Brage fortsätter att jaga en tätplacering i Superettan. Formen har dock varit ett stort frågetecken under en längre period och 2-1-segern senast mot Dalkurd satt långt inne. Hellberg och Sellin presterar fortfarande men det är för många spelare som inte bidrar hos masarna. Umeå är en ganska spännande nykomling även fast de ligger på negativ kvalplats i tabellen. Ahmetovic, Takahashi och Wikström är alla skickliga spelare. I den senaste omgången löste UFC en pinne mot Norrby och det var en poäng med mersmak efter en mycket fin insats. Brage ska inte alls känna sig säkra på tre poäng och när ettan streckas upp till månen är det X2 som är av högsta prioritet.

8. Akropolis – Ljungskile 1

Ljungskile stod länge upp bra i den uppskjutna matchen mot Öster och det var faktiskt LSK som förde spelet. Två insläppta mål under matchens sista fem minuter förstörde dock den dagen. Det är just defensiven som är LSK:s stora akilleshäl, 30 insläppta är sämst av samtliga lag i serien. Akropolis är samtidigt ett stabilt gäng som ännu bara torskat en enda match i serien. Närmast kommer stockholmarna från en oavgjord historia mot serieledarna Degerfors där Nikola Vasic visade klassen med ett fint mål. På konstgräset i Grimsta lär Ljungskile få en tuff eftermiddag, speciellt då både Rosén och Westermark är avstängda. Utgå från vänster.

9. Viking – Molde 2

Molde är regerande mästare i norska Eliteserien och är således mitt uppe i sitt kvalspel mot Champions League. Under veckan besegrades Celje med 2-1 och därmed är Molde fortfarande kvar i tävlingen. Ska det bli Champions League kommande år behöver de dock närma sig Bodö/Glimt i toppen av tabellen, det skiljer sju poäng inför helgens matcher. Eikrem är avstängd, men i övrigt kan besökarna ställa en stark elva på benen. Viking lever mycket på Veton Berisha som dunkat in fem mål på de fyra senaste omgångarna. Han måste ha en bra dag här om Stavanger-klubben ska kunna rubba mästarna. Dessa två lag har spelat 13 raka matcher mot varandra utan att det slutat oavgjort. Börja med tvåan och fyll på med ettan om plånboken tillåter.

10. Sandefjord – Kristiansund 2

Kristiansund går fram som en slåttermaskin för tillfället. Fyra segrar på de fem senaste där bland annat Sandefjord fick stryka på foten för en månad sedan. Därmed skiljer det bara fyra poäng upp till tredjeplatsen som ger spel i Europa inför den 16:e omgången. Sandefjord är bättre på hemmabana där de vunnit tre av sina fyra senaste fajter, bland annat mot Molde, men i grunden håller de lägre klass än besökarna. Kristiansund har bara förlorat ett av de tio senaste inbördes mötena mot nykomlingen och vinner detta. Tvåan spikas.

11. Sarpsborg – Bodö/Glimt 2

Bodö/Glimt har efter en något sämre period spänt musklerna igen. 6-0 mot Start följdes upp med 6-1 mot Kauno Zalgiris i veckans kval mot Europa League. Zinckernagel har gjort tre mål på dessa två matcher och han får dra ett extra tungt lass i offensiven när hans landsman Junker är skadad. Bodö har 13-2-0 i ligaspelet efter 15 omgångar och ska såklart vara favoriter här med. Tvåan streckas dock lite hårt och Sarpsborg är inget brödgäng, åtminstone inte på hemmaplan. Här har Micke Stahres gäng fyra segrar och en oavgjord på de fem senaste. Med lirare som Mikael Dyrestam och Mos ska inte Sarpsborg räknas bort. Gardera tidigt.

12. Start – Aalesund 1

Aalesund ligger klart sist i tabellen med sju poäng och har bara vunnit en enda match på hela säsongen. Det var mot söndagens motståndare Start då islänningen Fridjónson dunkade in ett hattrick. Just Fridjónsson är gästernas klart mest lysande stjärna då han har stått för över hälften av lagets mål i ligaspelet. Kan Start hålla den skickliga anfallaren i schack ska klubben från Kristiansand gälla som favoriter här. Start har faktiskt plockat poäng i fem raka hemmamatcher. Utgå från ettan, som dock ser ut att blir lite väl hårt streckad.

13. Wolfsburg – Lyon 2

Sist ut är finalen av Champions League och inte helt oväntat är det Lyon och Wolfsburg som gör upp i finalen. Lyon har slagit ut Wolfsburg ur turneringen fyra år i rad och har vunnit hela Champions League samtliga dessa år. Senast Wolfsburg slapp Lyon var säsongen 2015/16 och då var det Vargarna som fick lyfta bucklan till sist. Wolfsburg har en extremt stark offensiv trio i Rolfö, Pajor och Harder, men i semifinalen mot Barcelona visade tyskorna klara svagheter i det defensiva spelet. Lyon känns stabilare med storstjärnor som Renard, Le Sommer och Marozsan. Fransyskorna får klara sig utan avstängda Parris, men då de inte har förlorat en enda tävlingsmatch på över två år är det tvåan som är troligast.

Till Europatipset

Bästa spiken! – Lyon

Lyon har inte förlorat en match på över två år och har vunnit Champions League fyra år i rad. Wolfsburg såg nervösa ut i semifinalen och det kommer inte fungera här. Trolig tvåa.

Kupongens luring! – Elfsborg

Malmö har en tung kvalmatch mot Cracovia i benen och övervärderas ganska grovt här. Elfsborg har visat under säsongen att de förtjänar respekt. Jesper Karlsson och Per Frick kan mycket väl skjuta poäng till Borås.

Speltips & spelförslag – 128 rader

  1. AIK – Häcken 2
  2. Helsingb. – Djurgården x2
  3. Mjällby – Göteborg x2
  4. Hammarby – Kalmar x2
  5. Malmö FF – Elfsborg x2
  6. Örebro – Norrköping 2
  7. Brage – Umeå FC x2
  8. Akropolis – Ljungskile 1x
  9. Viking – Molde 2
  10. Sandef. – Kristiansund 2
  11. Sarpsborg – Bodö/Glimt x2
  12. Start – Aalesund 1
  13. Wolfsburg – Lyon 2

Speltips & spelförslag – 1296 rader

  1. AIK – Häcken 2
  2. Helsingb. – Djurgården 1×2
  3. Mjällby – Göteborg x2
  4. Hammarby – Kalmar 1×2
  5. Malmö FF – Elfsborg 1×2
  6. Örebro – Norrköping 2
  7. Brage – Umeå FC 1×2
  8. Akropolis – Ljungskile 1x
  9. Viking – Molde 12
  10. Sandef. – Kristiansund 2
  11. Sarpsborg – Bodö/Glimt x2
  12. Start – Aalesund 1
  13. Wolfsburg – Lyon 2

Till Europatipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Skribent: Mathias

Skriven den 30 augusti, 2020