Europatipset 5/1 – analys, spelförslag & tips

  • Ingen välkomstbonus
  • Inga omsättningskrav
  • Läs mer om Svenska Spel
  • Svenska statens spelbolag
  • Många trevliga spelprodukter som Stryktipset
  • Spela tryggt och säkert
Europatipset - speltips, analyser & spelförslag

Julledigheten lackar mot slutet men ett tvärskönt Europatips kläms in innan arbetet kallar. FA-cupen utgör lejonparten av söndagskamperna med grymt värde i Liverpool och London. Den latinska trion Italien, Spanien och Portugal kompletterar raden som bara skriker full pott!

Spelstopp: 14.59

1. Liverpool – Everton 2

Sicket möte i FA-cupen! I två år försökte Evertons ägare Farhad Moshiri värva Ancelotti, och med tre matcher avverkade under “Carletto” klagar få i de blåvita leden. Två segrar, och en mycket hedersam förlust på Etihad (1-2) är klart godkänt, men skulle The Toffees slå ut sina bittra rivaler kan italienaren räkna med att en och annan nyfödd bebis döpt till Carlo. Jürgen Klopp har på kort tid blivit av med en rad spelare som Keita, Lovren och Oxlade-Chamberlain som alla var tänkt att starta på Anfield. Nu måste tysken överväga om han skickar ut en rad ungdomar eller om han riskerar att utsätta sina ordinarie startspelare för en förhöjd skaderisk. Troligtvis blir det en blandning, och med enormt värde på gästerna gasar vi på från höger!

2. Chelsea – Nottingham 1

Nästa megaklubb i farten är Lampards Chelsea som trots sin ojämnhet har ett bra grepp om fjärdeplatsen i Premier League och lär ta FA-cupen på största allvar. Värdarna har en gedigen trupp där i synnerhet mittfältet med Jorginho, Mount och Kanté bildar en ramstark treenighet. Nottingham, med skäggige Lewis Grabban som frontfigur, briljerar i The Championship, men att åka till Stamford Bridge och slå ut skrytbygget är det få som gör. På de senaste tre cupfajterna mot Forest har The Blues enkom segrar och 10-1 i målskillnad. Här kommer den fjärde viktorian i form av en spik som heter duga!

3. Middlesbrough – Tottenham 2

Synen av Harry Kane på kryckor på Saint Mary’s (0-1) sände kalla kårar längs alla Spursfans, så då är det mycket lägligt att Son Heung-mins avstängning är över. Ny energi i offensiven för Tottenham som nätat i alla inhemska kamper förutom fyra denna säsong. Tomten kom tidigt till Middlesbrough som dagarna före jul inledde ett segertåg som nu är fyra matcher långt. Vid närmare inspektion är det enkom West Brom av dessa som möjligtvis håller Premier League-nivå. Med sex spelare borta, den senaste Daniel Ayala, är Boro mer sårbara än stormrika Spurs. Denna tvåa till 60% behöver ingen extra hjälp när Londonlaget avancerar till nästa runda!

4. Charlton – West Bromwich 2

Fram till oktober såg Charlton ut som ett topplag i The Championship, men efter det har det varit en lång ökenvandring för The Addicks där endast två oaser i form av Derby (3-0) och Bristol (3-2) uppenbarat sig. Visst stämmer det att West Brom har både ett och två frågetecken vad formen beträffar, men även i denna för The Baggies mörka period blir det ändå något mål framåt. Charlie Austin, med sin näsa för mål, satt på bänken hela matchen mot Leeds (1-1) och kan komma att brukas mot Londonlaget. Tvåan på The Valley känns väldigt solid och smashas in!

5. Crystal Palace – Derby 2

Med två 1-1-kamper i följd är Crystal Palace på väg nedåt vad gäller formen, och även om Roy Hodgson hade hoppats på att rotera i startelvan kommer det knappast att gå då hela åtta spelare får se matchen från läktaren. Mamadou Sakho är den senaste att skriva in sig på skadelistan, vilket innebär att The Eagles enkom har James Tomkins som ordinarie försvarare att tillgå. Denna känsliga sits kan utnyttjas av The Rams som med sju poäng på tre ligakamper blickar uppåt. Jason Knight var med sina två baljor lagets riddare mot Charlton (2-1), och mot Barnsley gjorde Marriot och Waghorn jobbet (2-1). Det skadeskjutna Palace får ge plats för tvåan för att tjäna en hacka. Plussa på med så många garderingar det går.

6. QPR – Swansea 2

Två lag från The Championship möts härnäst med ett gästande lag som är i bättre slag. Tio poäng på fem ligamatcher har fört upp Swansea på den sista kvalplatsen till Premier League. Anfallsduon Borja Bastón och Sam Surridge gör ett gott jobb där den sistnämnda är något av cupexpert med tre baljor på tre ligacupfajter. QPR upplevde hur ketchupflaskan i princip tömdes mot Cardiff på torsdagen. 6-1 är iögonfallande, dock hade The Superhoops bara en pinne på de föregående fyra omgångarna. 3-1 till The Swans senast dessa två gick upp i ringen, men trots det överskattas värdarna å det grövsta av svenskarna, så välj ettan allra sist för att maximera utdelningen.

7. Bristol Rovers – Coventry 2

Ett League One-derby i FA-cupen är nästa föremål på listan där endast fyra poäng skiljer dessa två kombattanter åt, men vid en närmare granskning är skillnaden i form milsvid. Coventry har tre raka triumfer i serien där de två senaste slutat på samma vis; 4-1 till The Sky Blues och hela sex måljubel av Matt Godden som inför dessa kamper hade tre baljor på kontot. Med två poäng och enkom en fullträff på fyra omgångar har Bristol ramlat bort från kvalplatserna till The Championship och The Pirates minns troligen 0-2 mot just Coventry i höstas. Upplagt för en trolig bortaseger med andra ord.

8. Gillingham – West Ham 1

Vad är en mer klassisk kuliss än ett League One-lag mot en Premier League-klubb i cupspelet, med all den skrällaura som medföljer? Gillingham har bara tappat två poäng av femton på de senaste fem ligabataljerna på Priestfield Stadium. Alex Jakubiak är The Gills meste målskytt, och skulle David Moyes välja att lufta ett par reserver i sin andra kamp på The Hammers bänk kan det finnas luckor i försvaret att utnyttja. 4-0 på Bournemouth var en bra start för Moyes, men The Cherries är också i urusel form. Går ettan in regnar det manna från himlen, och vi hoppas på nederbörd genom att strecka vänsterifrån.

9. Roma – Torino X

Serie A är tillbaka efter jul och nyår med en kamp i den eviga staden. AS Roma handlar i dagsläget mycket om det stundande ägarbytet vilket kan distrahera spelarna, och av tradition brukar januari innebära flera poängtapp för “Giallorossi” som dock har en mycket frisk trupp där Zaniolo och Spinazzola slåss om platsen på kanten. Torino saknar förra säsongens frejdighet men har ändå sänkt ett par bjässar under hösten; 3-2 mot Atalanta, 2-1 mot Milan och Fiorentina är inte fy skam. Skador kan tvinga Mazzarri har inta en mer defensiv grundinställning och att gneta till sig poäng är något italienska lag kan. Saftiga pengar på delad poäng, men att slopa ettan är oklokt.

10. SPAL – Hellas Verona 1

En bit norrut vill SPAL spela match så snabbt som möjligt efter att ha avslutat året med 2-1 mot Torino och därmed lämnat över jumboplatsen till Genoa. Med nytt syre finns goda möjligheter för det förhållandevis namnkunniga laget att dra in Verona i streckstriden. Hellas har en hängmatch mot Lazio att ta igen, men dessförinnan lyckades de gulblå hämta in 0-3 till 3-3 mot Torino. En vinnare blir det här och vi vinkar “arrivederci” till krysset till förmån för en ett-tvåa.

11. Celta Vigo – Osasuna 1

La Liga tar över stafettpinnen med start uppe i Galicien. Celta stod 45 stabila minuter borta mot Levante och ledde tack vare Iago Aspas sjunde ligabalja på 18 spelade kamper. Dessvärre för “Los Célticos” rasade laget sista 30 och åkte hem med noll poäng. Inför hemmafansen brukar det emellertid vara andra bullar vilket triumferna mot Valencia (1-0) och Bilbao (1-0) visar. Osasuna har fyra spelare som garanterat missar mötet på Balaidos på grund av skador (Barja och Martinez), och avstängningar (Merida och Roncaglia). Värdarna runt 50% kan lugnt spikas.

12. Alavés – Real Betis 1

I ett annat hörn av den iberiska halvön väntar kamp i tabellens undre halva. Alavés fick en kämpig avslutning på 2019, men 1-4 på Camp Nou är ju vardagsmat för nästan alla världens lag. Det ljusa skadeläget gjuter dock mod i “El Glorioso” som enbart har mittfältaren Tomás Pina fortsatt skadad. Energiske Wakaso Mubarak har gjort det helt ok i Pinas ställe vilket tyder på en viss bredd. De förhatliga bortakamperna fortsätter att sätta käppar i hjulen för Real Betis, även om en liten förbättring märkts. Williams Carvalho är inte redo för comeback på ett par veckor, och den portugisiske landslagsmittfältarens rutin och tyngd behövs för “Los Béticos”. Andalusiernas osäkerhet borta gör att tvåan i det jämna mötet skippas.

13. Sporting Lissabon – Porto 2

För att avsluta kupongen använder sig fotbollsgudarna av lejon mot drakar på José Alvalade. Ligatvåan Portos fyra avslutade kamper under 2019 gav lika många triumfer i lika många olika turneringar och hela fem mål av gänglige Francisco Soares. Med enkom Danilo Pereira i farozonen vad gäller spel ser FCP på matchen med optimism. Nio poäng bakom de blåvita ligger Sporting. Evertonlånet Yannick Bolasie är avstängd och minskar värdarnas offensiva kraft. Gå för pengarna som ligger gömda hos besökarna via spiken!

Till Europatipset

Bästa spiken!

Chelsea – Även om ett par barnsjukdomar återstår att rätta till för Lampard är Chelsea fortfarande ett mycket svårt lag att möta. Att Forest vunnit en del i sin division torde inte bli kännbart för The Blues som tar sig vidare i FA-cupen!

Kupongens luring!

Derby – Wayne Rooney går in och levererar direkt med en assist, och veteranens blotta närvaro lyfter Derby precis om en viss svensk i Milan troligtvis gör. Flera spelare i Palace har skadebekymmer, ett faktum som talar för en knall i London. Go Rams!

Speltips & spelförslag på 128 rader

  1. Liverpool – Everton x2
  2. Chelsea – Nottingham 1
  3. Mboro – Tottenham 2
  4. Charlton – West Brom 2
  5. Crystal Palace – Derby x2
  6. QPR – Swansea x2
  7. Bristol R – Coventry x2
  8. Gillingham – West Ham 1x
  9. Roma – Torino 1x
  10. SPAL – H.Verona 12
  11. Celta Vigo – Osasuna 1
  12. Alavés – Real Betis 1
  13. Sporting – Porto 2

Speltips & spelförslag på 1296 rader

  1. Liverpool – Everton 1×2
  2. Chelsea – Nottingham 1
  3. Mboro – Tottenham 2
  4. Charlton – West Brom 2
  5. Crystal Palace – Derby 1×2
  6. QPR – Swansea 1×2
  7. Bristol R – Coventry x2
  8. Gillingham – West Ham 1×2
  9. Roma – Torino 1x
  10. SPAL – H.Verona 12
  11. Celta Vigo – Osasuna 1
  12. Alavés – Real Betis 1x
  13. Sporting – Porto 2

Till Europatipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Skribent: Mathias

Skriven den 4 januari, 2020