Expekts Pontus Kåmark tippar La Liga

Pontus Kåmark, det före detta fotbollsproffset och landslagsspelaren, som numera är La Liga expert på Expekt levererar här sina tips inför den stundande säsongen. Kåmark tror att Barcelona, med Zlatan Ibrahimovic i laget, försvarar titeln från ifjol.
Spela på La Liga hos :Expekt:

Guldjakten i Spanien

1 – Barcelona
Så som Barcelona imponerade ifjol. Trots att de hade skador och avstängningar, exempelvis en utvisad på bortaplan mot Chelsea och ÄNDÅ kvitterade Barca till 1-1 i 90:e minuten. Mycket press och ett litet frågetecken kommer att finnas kring Zlatan. Eto´o gjorde trots allt 30 mål och var nära att vinna skytteligan. MEN Barca har få övriga förändringar och en fantastisk trupp. Jag tror Barcelona tar guldet igen.

2 – Real Madrid
Kan bli lite ?skotska ligan? över La Liga i år med två på papperet helt överlägsna lag. Real har ju gjort några fantastiska värvningar och är det enda laget som kan störa Barcas guldplaner över en hel säsong. Fortfarande frågetecken i Real hur alla nya som Ronaldo, Benzema, Xabi Alonso, Kaká med flera skall hitta formen och pressen är ju enorm på Real Madrid. Inte lika mycket pengar är lagt på försvaret. Ett frågetecken om coachen, den gamle försvarsjätten Pellegrini, kan få ordning på försvarsspelet med så många individualister. Jag tror det blir det stora silvret i år igen, men mycket mer lycka ute i Europa 2009/2010 eftersom Real ser mycket vassare ut i år än i fjol.

3 – Atletico Madrid
Alltid mycket turbulens i Atletico Madrid, men jag tycker Atletico har rensat ganska bra i år. Ut med Maniche , Leo Franco, Luis Garcia, och Zé Castro stannar till slut kvar i Depo. Juanito är ett bra nyförvärv i försvaret liksom U-21 målvakten Asenjo. Atletico hade rejäl klass på sin högsta-nivå förra säsongen, men som vanligt så hade de även sina svackor. Under januari tog Atletico exempelvis bara två poäng. Viktigt att Atletico behöll Forlan och Aguero med flera stjärnor och kreativa spelare. Om Atletico klarar sig från skador och orkar med Champions League så tror jag laget kniper tredjeplatsen framför näsan på Sevilla och Villarreal.

4 – Villarreal
Man blir ofta lite osäker när det blir ett tränarbyte. Pellegrini stack ju till Real Madrid och Valverde införskaffades från Olympiakos. I övrigt så hoppas Villarreal på sitt 16,5-miljonerseuro nyförvärv från Brasilien. Nilmar, 25 år, från Indipendiente heter brassen som ska ge Villarreal en Champions League-plats. 14 mål i fjol och sex mål i årets brasilianska liga hann han med innan flytten till Villarreal. Han var hjälte och målskytt när Brasilien slog Paraguay med 2-1 10 juni. Villarreal har varit bra i flera år och det finns stabilitet och trygghet i spelare som Diego López i målet, Capdevila på vänsterbacken och Senna på mittfältet. Jag tippar Villarreal som fyra.

5 – Sevilla
Hotet mot Atletico Madrid och Villarreal underifrån. Försvaret ser bra ut och Zokora ser ut att bli ett bra nyförvärv på mittfältet. Nyckeln för Sevilla är att komma igång med målskyttet. Träningsmatcherna har inte sett bra ut ur den aspekten. Om Kanouté och Fabiano hittar nätmaskorna så kan Sevilla komma högre upp men jag har en känsla att det bara räcker till en femteplats. Förra säsongen var inte ens Ramón Sánchez Pizjuán det ointagliga fort som vi sett tidigare säsonger.

Jakten på Europa

6 – Valencia
Valencias fantastiska start räddade en sjätteplats. Klubben har fortfarande ekonomiska bekymmer som hänger som ett Damocles-svärd över föreningen. Men det positiva är att både Villa, Silva och Mata verkar bli kvar i klubben. Tror på samma placering denna säsong igen.

7 – Deportivo
Managern Miguel Ángel Lotina är inne på sin tredje säsong. Han tog över när gamla storlaget Depo var i spillror och ett generationsskifte stod för dörren. För tio år sedan vann Depo ligan med fem poäng ned till tvåan Barcelona. Lotina har fått ordning på klubben och överraskade mig med en sjundeplats senast. Depo har en bra åldersmix där bara ?gamlingen? och legenden Valeron sticker ut med sina 34 år. Verdu och Lafita har lämnat. Men hemmastatistiken med bara sex förluster på 19 matcher och bland annat 2-1-seger mot Real och 1-1 mot Barca ifjol. Depo har ett fungerande försvarsspel där inga direkta förluster skett och Uefacuprutin från förra säsongen borgar för att Depo kommer att ta sina skalper även i år tror jag. Kan hota sjätteplatsen men 7-8:a är mer realistiskt. Jag tippar en 7:e plats.

8 – Espanyol
Naturligtvis kommer säsongen överskuggas av sorgen av den avlidne kaptenen Dani Jarque. Cornellà-El Prat heter annars den nya arena som ska ge Espanyol och dess hemmafans ett lyft efter förra säsongens dramatik. Omgång 28 var Espanyol hjälplöst sist i ligan med bara 22 poäng, med sju poäng upp till strecket och även fyra poäng upp till Numancia som låg näst sist. Men Espanyol gjorde en heroisk upphämtning när bara tio omgångar återstod och landade faktiskt på en tionde plats och fick ihop 47 poäng. Espanyol kommer inte gå lika dåligt nu med tanke på värvningar, ny arena etc. Espanyols invigning av nya arenan var ju lyckad med en 3-0-seger i vänskapsmatch mot Liverpool.

9 – Athletic Bilbao
Vilka fans den här klubben har. Sååå mycket hjärta, nationalism och stöttande. Jag hade förmånen att kommentera cupfinalen i Valencia mellan Barca och Bilbao. Helt klart är att fansen stöttar sitt lag i ALLA lägen. Baskerna ger aldrig upp och en cupfinal var fansen värda, de haft några riktigt svåra säsonger där degraderingen varit nära. Men nu tror jag Athletic blir ett mittenlag. Bilbao avslutade förra säsongen med tre raka förluster som kom efter cupfinalen. Då var säsongen liksom över. Jag tippar Athletic Club Bilbao på en 9:e plats.

10 – Valladolid
Valladolid spelade stundtals riktigt tekniskt, snabb anfallsfotboll förra säsongen och Henok gjorde det helt OK med sina tio mål. Valladolid låg länge runt en tionde plats i ligan men tappade på slutet med noll segrar på de sista elva omgångarna. Flera nyförvärv samt Sesma och Pedro Leon på kanterna gör att jag tror på Valladolid.

11 – Real Zaragoza
Trots att Zaragoza inte vann Segundan så tror jag dom har bäst chans av nykomlingarna. Det var ju inte länge sedan som Zaragoza var ett topplag i Spanien och traditionens makt och självförtroende gör att Zaragoza känner att dom är tillbaka för att stanna och att degraderingen bara var en olyckshändelse som varat i två säsonger. -06/07 kom Zaragoza sexa och -07/08 åkte laget ur när det i sista omgången förlorade borta mot Mallorca med 3-2 och åkte från 16:e till 18:e plats! Zaragoza borde också rimligtvis ha lättare att attrahera spelare, båda spanska och utländska, vilket vi också sett. Nya är bland andra Lafita från Depo, Pennant från Liverpool, Uche från Getafe och den kroatiske landslagsyttern Marco Babic från Hertha Berlin.

12 – Racing Santander
Racing kom tolva förra säsongen och fick verkligen kämpa sig till sin tabellplacering. Inte så stora förändringar i truppen gör Racing till ett mittenlag även nu. Ett avbräck är att jätten och målskytten Zigic återvänder efter lån till Valencia.

Bottenstrideni La Liga

13 – Getafe
Getafe landade på en 17:e plats senast och klarade kontraktet med nöd och näppe. Inga direkt imponerande nyförvärv plus att U-21 mittfältsstjärnan Granero återvänder till Real Madrid gör att det blir nog en kamp även i år för att ?överleva?. Jag tror att Getafe klarar det och hamnar på en 13:e plats med motivering att många spelare är kvar som var med om mittenplaceringarna innan 2008/2009 – och att den gångna säsongen blev en tankeställare för klubb, spelare och ledare att kämpa för varje poäng.

14 – Sporting Gijon
Sporting gjorde en bra höst om man räknar bort omgång 1 till 5. MEN. Vad hände på slutet? Gijon sjönk som en sten i tabellen och det krävdes tre raka vinster i de sista matcherna för att ?överleva?. Det blev vinster med 2-1 mot Malaga, Valladolid och även Recreativo. Så nära var det segundan i fjol. Förhoppningsvis så plockar Sporting fram spelet som gjorde laget till ett mittenlag ända fram till omgång 29 då laget fortfarande var elva. Mitt tips blir 14:e, men det kan bli längre ner i tabellen.

15 – Malaga
Malaga var en av de stora, positiva överraskningarna förra säsongen. Trots massor med nya spelare, mest lån, fick Malaga ihop ett mycket roligt och slagkraftigt lag. Men nu har Malaga förväntningar på sig och det är ett helt annat utgångsläge. Dessutom: p g a av alla utgångna lån så blir det ett helt nytt lag. Jag tror inte att Malaga gör en lika bra säsong och tippar laget på en 15:e plats.

16 – Xeres
Xeres vann Segundan och då krävs det naturligtvis kvalitéer över en hel säsong. Men Xeres är svårtippat eftersom laget tappat några spelare och jag har inte sett några uppseendeväckande värvningar ännu. Kommer vara med i bottenstriden, men kan som nykomling klara sig kvar eftersom det inte finns några förväntningar på laget.

17 – Almería
Almería är det andra laget med svenskintresse eftersom Henok Goitom hamnade där efter sin fina säsong i Valladolid där han gjorde tio ligamål. Men det blir inte lätt att ta över rollen efter suveräna Alvaro Negredo som gjorde hela 19 mål och spelar i Real Madrid denna säsong. Almería levde på två saker förra säsongen: Negredo och hemmastyrka. Almería tog elva hemmasegrar och det var lika många som Sevilla som kom trea. Tror Almería kommer att få en negativ säsong eftersom laget inte är tillräckligt bra för att ligga på övre halvan dessutom saknas ju målskytten som gjorde 19 av 45 mål.

De överlever inte

18 – Osasuna
Osasuna klarade sig kvar med nöd och näppe tack vare två segrar i de sista två omgångarna. Sista matchen var hemma mot Real Marid som Osasuna vann med 2-1 och matchen innan var borta mot Barcelona där Osasuna mirakulöst vann med 1-0. Jag trodde Osasuna skulle åka ur men fick fel. Återigen har jag satt Osasuna på nedflyttningsplats; dels p g a förra säsongen, men också att laget snarare tappat lånade spelare än förstärkt truppen.

19 – Mallorca
Massor med turbulens i Mallorca, dessutom har klubben år efter år sålt av sina bästa spelare. Till och med Juan Arango lämnade det sjunkande skeppet för Borussia Mönchengladbach efter fem fina år. Några övriga som lämnat Mallorca är Jurado (A. Madrid), Moya (Valencia), David Navarro (Valencia), och Cleber Santana (A. Madrid). Mallorca gjorde en bra säsong senast och slutade nia, men jag tror inte alls på ö-laget nu och om inte coach Manzano har en trollstav så hamnar man långt ner i tabellen.

20 – Tenerife
Tenerife från ?kanarieholmarna? är tillbaka i La Liga. Senast Tenerife spelade i ”finrummet” var år 2001 och med Rafael Benítez som var coach. Jag ser inte mycket förutom ett bra hemmaspel som talar för Tenerife i år. Trea i Segundan ifjol, nästan inga nyförvärv och försäsongen har innehållit förluster mot bl a Elche 3-1 och Cartagena 4-1. Nä, det blir rätt ner i Segundan igen.

Spela på La Liga hos :Expekt:

Skribent: Johan

Skriven den 29 augusti, 2009