Favoriter inledde med vinster i EM

Helgens fyra matcher i fotbolls-EM gav fyra favoritsegrar. Tjeckien, Portugal, Kroatien och Tyskland vann alla sina inledningsmatcher, och framförallt Tyskland och Portugal imponerade bitvis.
I lördags inledde Tjeckien med att 1-0 besegra Schweiz efter att inhoppande anfallaren Vaclav Sverkos gjort matchens enda mål i den andra halvleken. Extra tungt för Schweiz var att anfallsstjärnan Alexander Frei skadade knäet och missar resten av turneringen.

Lördagens kvällsmatch mellan Portugal och Turkiet bjöd på en del fina tekniska nummer och träträffar. Portugal höll i taktpinnen och var det vassare laget, vilket också slutresultatet 2-0 vittnar om. Målen stod mittbacken Pepe och mittfältaren Raul Meireles för. Innan dess hade Christiano Ronaldo och Nuno Gomes prickat stolpen.

Kroatien och Tyskland vann i Grupp B
Söndagens tidiga möte mellan Österrike och Kroatien slutade som väntat med kroatisk seger, 1-0. Men den satt hårt inne, trots Luca Modric tidiga straffmål. Kroatien blev väldigt passiva och en bit in i den första halvleken släppte man in Österrike i matchen igen, något som mycket väl kunde straffat sig. Trots förlusten var omdömena om den förväntade slagpåsen Österrike goda efter matchen.

Tyskland visade direkt att man blir att räkna med i årets EM. I 2-0 segern mot ett inspirerat men något uddlöst Polen visade man prov på sedvanlig tysk effektivitet och bra organisation. Målen gjorde Lukas Podolski, båda gångerna framspelad av Miroslaw Klose. Ironiskt nog var det alltså Tysklands två polenfödda spelare som avgjorde matchen.

Skribent: Johan