Glenn Strömberg – IFK Göteborg vinner Allsvenskan

:expekt-logo:Glenn Strömberg har sin allsvenska sluttabell klar för 2010. IFK Göteborg vinner och Malmö FF känns som det stora frågetecknet enligt Expekts tipsextert. Här hittar ni Strömbergs tabell och analyser om alla lagen.

1) IFK Göteborg

IFK har en bra och bred trupp. Satsat på två spelare på varje position enligt internationell modell. Adam Johansson återkommer, Robin Söder kommer tillbaka i slutet av april. Bra nyförvärv i forwarden Pär Ericsson från Gais. Stabil tränarstab som fortsätter på sin inslagna linje. Det finns inga stora orosmoln för Blåvitt. Ett gediget och stabilt lagbygge. En talang som kan blomma ut är William Atashkadeh, bra yttermittfältare som var skadedrabbad förra året.

2) AIK

Regerande mästarna saknar centrallinjen Öhrlund-Hooiveld-Obolo, Obolo som var allsvenskans bästa spelare förra året. Plus? Eguren fram till sommaren är en väldigt bra förstärkning. Tomi Maanoja är en riktigt bra som keeper, han var ju skadad förra året. Frågan är bara hur mycket Obolo kommer att saknas? Sammantaget känns dock AIK bra. De räknas i guldstriden. Mutumba gillar jag skarpt, han har lite internationellt stuk i sitt spel som vi inte ser på så många fötter i Allsvenskan.

3) Kalmar FF

Nanne Bergstrand bygger sköna och bra lag. Jag gillar se dem lira. Nannen hittar nya spelare som kan blomma ut och säljas vidare. Det är starkt gjort. Nu får KFF klara sig utan elmarna i år. Intressant att se nya anfallaren Ferreira, som ska ha varit en av de bästa i brasilianska andraligan förra året. Fågel eller fisk? Tobias Eriksson kom från Sundsvall ifjol. En djupledslöpare, kraftfull. Kan blomma ut på allvar.

4) Elfsborg

Elfsborg och Kalmar påminner ganska mycket om varann. Elfsborg har bästa spelaren i Allsvenskan i Anders Svensson. Alltid vassa hemma på sitt konstgräs. Kul att se Bajrami och Avdic och om de kan blomma ut ännu mer. Elfsborg blir riktigt farliga och sevärda.

5) Malmö FF

Roland Nilsson sitter i Allsvenskans hetaste tränarstol. Jag har trott på MFF i många år och inte fått rätt. Jag är tveksam nu. Klubben har ju pengar, support och arena. Nu måste Roland Nilsson börja vinna och föra matcher vilket är svårare än att försvara sig och hänga kvar som i Gais. Upp till bevis!

6) Häcken

Jag gillade Gerhardssons sätt att leda Häcken förra året. Väldigt bra mix i laget. Man blev femma och det var inte en tillfällighet tror jag. Paulinho är kvar i klubben och har gjort nio mål på försäsongen, Ranégie är en av de svåraste att möta på den positionen tycker backarna. På mitten finns deras bästa vapen, Henriksson med hjärta och kunga, plus Chibuike, Friberg. Bra lagbygge. Den stora outsidern som jag ser det.

7) Trelleborg

Tom Prahl gör det bra med det mesta han jobbar med. Spelar en rak och enkel fotboll, och väldigt bra hemma med nio segrar förra året. Kan man förbättra bortaspelet kommer man att vara med på övre halvan. Jag tror TFF kommer göra en ny bra säsong. Målvakten Vikor Noring kan bli nästa andslagsmålvakt. Bra mittback i Abelsson. Snabba anfallare. Drugge en gedigen mittfältare.

8 ) Örebro SK

Plastgräset hemma är ett segervapen. Och det var viktigt för ÖSK att behålla Porokara, en av allsvenskans bästa mittfältare. Nordin Gerzic är en härlig playmaker. Och Alvbåge i mål. Kim Olsen vass där framme. Bedoya är en ung amerikan, som redan spelat i USA:s landslag. Kul att se vad han kan hitta på.

9) Helsingborg

Jag har mina gamla blåvitt-kompisar Conny Karlsson och Reine Almqvist i HIF. Duktiga killar. Erik Edman är ny, men det väger förstås inte upp förlusten av Henrik Larsson. HIF är det mest svårbedömda laget i Allsvenskan som jag ser det. Man kommer att ha en hög högsta-nivå som förra året. Gäller att höja lägsta-nivån och kanske tuffe Conny kan se till det. Rasmus Jönsson kanske kan ta ett kliv till och blomma ut mer.

10) Djurgården

Löste krisen till slut och hängde kvar 2009. Wass och Banda ny coachstab, som jag inte vet var jag har. DIF har värvat mycket finskt i år, fyra nya. Känns också svårbedömt. Tror Mattias Jonson ochn Daniel Sjölund kommer att få dra ett stort lass. Kan Rajalakso lyckas igen efter ett misslyckat fjolår? Youseff har gjort fem mål på försäsongen.

11) Gefle

Gefle är det lag som överraskat mest under de senaste allsvenska säsongerna tillsammans med Trelleborg. Per Olssons ande vilar över allt. Brukar få fram spelare som blommar ut, lite budget-Kalmar över det. Värvat ganska bra i år. Gefle kommer hänga kvar, tar många poäng hemma på plastgräset.

12) Gais

Makrillarna kan få det lite tungt. Man har tappat Pär Ericsson och Mattias Lindström och det är två bra, offensiva spelare. Wanderson är kvar, men för hur länge? Han kan försvinna i sommar. Balansspelaren Spong är korsbandsskadad och borta hela året. Kan bli ett jobbigt år i Gais. Kanske kan behövas att Stefan Petterssons son Johan Pettersson lyfter sig till Ajax-klass. Var utlånad till Skövde förra året.

13) Brommapojkarna

Kul att en klubb som BP finns med i Allsvenskan. Hoppas de fortsätter satsda på ungt. Philip Haglund en tung förlust. Rickard Henriksson och Jon Persson har lagt av. Tycker man har värvat bra och två av ungtupparna blir intressanta att se, 19-årige Albornoz och Serge-Junior Ngouali. Jag hörde om Ngouali redan för sex-sju år sedan när han var i Frölunda, nu är han i BP, bara 17 år.

14) Halmstads BK (kval)

En skön liten klubb som ofta lyckas väl i Allsvenskan. Man hade dock ett ganska tungt fjolår. Tappat Sparv till Groningen. Viktigt att behålla Görlitz. Marcus Olsson, tvillingbror till Martin i Blackburn, kanske kan få sitt genombrott i år. Ungt på målvaktssidan. Hur kommer det att gå? Halmstad får kriga i botten av tabellen och får kvala för att hänga kvar.

15) Mjällby (nedflyttning)

Enormt kul att lilla Mjällby är tillbaka. Man kommer att leva mycket på motivation, klubbkänsla och entusiasm i början. Asper är rutinerad i målet, Rosengren en stark mittback och Ekenberg vass framåt. De måste överträffa sig själva för att Mjällby ska hänga kvar.

16) Åtvidaberg (nedfyttning)

Laget sticker inte ut på samma sätt som Mjällby. Åtvidaberg har en bra yttermittfältare i Kristian Bergström och en finsk anfallare i Roiha som kan göra en del mål. Man kommer att leva på sin sammanhållning, men får det mycket tufft. Hoppas ni visar mig att jag har fel, Åtvid!

– Glenn Strömberg, :Expekt: