Inför Spanien – Italien i Fotbolls-EM

Nu är vi framme på dag tre i fotbolls-EM 2012 och det har blivit grupp C:s tur att debutera i EM. Först ut i grupp c är Spanien mot Italien vid 18:00, följt av Irland mot Krotien 20:45. Spanien är inte helt oväntat storfavoriter mot ett Italien som går in i EM med låga förhoppningar.

EM:s första stora skräll kom redan den andra dagen

Redan under den andra dagen in i EM-turneringen kom den första stora skrällen i Fotbolls-EM 2012 när ett nederlagstippat Danmark lyckades vinna mot Holland i grupp b ”dödens grupp”. Holland var dominanta i vissa perioder av matchen och tryckte tillbaka det danska försvaret försvar. Men Danmark spelade klokt och höll i bollen så fort de fick chansen. När 1-0 kom och ju längre tiden gick blev holländarna mer och mer stressade vilket ledde till slarviga avslut. Och Danmark kunde hålla undan.

Spänningen har nu ökat i turneringen och ikväll stiger den än mer då storlagen Spanien och Italien möts i grupp c.

Läget i Italien

Spelskandaler och skador har skapat svårigheter att få ihop ett starkt italienskt lag till Fotbolls-EM. Därför är också förhoppningarna på deras prestation inte så stora. Inte ens den egna förbundskaptenen vet formen på laget enligt ett uttalande han gjort till UEFA.

Förbundskaptenen Prandelli hoppas dock ännu att en av nyckelspelarna, den skadade backen Andrea Barzagli ska kunna spela ikväll. Går inte det får De Rossi ersätta honom och spela i backlinjen.

Kanske kan alla dessa motgångar göra Italien ännu mer vinsthungriga och vi vet ju alla hur det slutade Fotbolls-VM 2006 när det stormade kring den Italienska fotbollen. Frågan är om de kan upprepa den bragden i detta EM också? Svaret får vi ikväll.

Spanien är favorit

Spanien är regerande världsmästare i fotboll sen vinsten i VM 2010 och regerande Europamästare. De har alltså mycket press på sina axlar och vi kan dessutom anta att premiärmatchen för Spanien blir en viktig match ur ett mentalt perspektiv. I bagaget har ju laget den förlorade öppningsmatchen i VM 2010 mot Schweiz.

Spanien saknar i detta mästerskap skyttekungen från EM 2008 och VM 2010, David Villa, på grund av skada samt mittbacksgeneralen Puyol. Två avbräck som kan bli mycket kostsamma för Spanien.

Förbundskaptenen Vincente Del Bosque är dock optimistisk och tror laget har goda chanser att leva upp till favoritskapet. Han har också meddelat att spelarna inte själva kommer veta förrän på matchdagen vilka som kommer att ingå i startelvan.

Irland – Kroatien

Klockan 20:45 drar matchen mellan Irland och Kroatien igång. För Kroatien är kvällens möte en måste-match om de ska ta sig vidare från gruppspelet. Det mesta talar ju som sagt för att Spanien går segrande ur gruppen och det gör att Italien och Kroatien nu slåss om andraplatsen. Med andra ord ser det tyvärr inte hoppfullt ut för Irlands del att gå vidare till kvartsfinal.

Någon som kommer gå till historien i kväll, oavsett vinst eller förlust, är Irlands coach som kommer att bli med sina 73-år den äldste coachen någonsin att representera ett landslag i EM.