Lövkvist i rosa i Girot!

Thomas Lövqvist skrev cykelhistoria på tisdagens bergsetapp i Giro d’Italia när han efter en imponerande insats rullade i mål som sjua och därmed också blev tredje svensk genom tiderna att få dra på sig den rosa ledartröjan.

Svenska cykelikoner som Gösta ”Fåglum” Pettersson, 1971 och Tommy Prim, 1983, har gjort det tidigare. Nu är även Thomas ”Gotland” Lövqvist en av dem.

Men det var tajt. När cyklisterna rullade i mål på den fjärde etappen, som sträckte sig mellan Padova och San Martino di Castrozza, skiljde bara två sekunder ned till totaltvåan Danilo di Luca.

Att Lövqvist var stark på etappen fick vi ett första tecken på när han milen innan målgång jagade ikapp Mauricio Soler i dennes försök att skaka av sig huvudklungan.

Därefter såg Löfqvist till att hålla sig långt fram ända in i mål och när etapp 5, som körs mellan San Martino di Castrozza och Alpe di Siusi, startar idag är det svenskt i den rosa ledartröjan för första gången på 26 år.

Se målgången här

– Vi kommer att försöka försvara den. Det är ett par hårda dagar nu så vi får se hur det går. Men vi ska göra vad vi kan, säger Löfqvist inför etappen på eurosport.com.

Även om Lövqvist inte tillhör de absoluta favoriterna till totalsegern i Giro d’Italia sänkte spelbolagen oddsen på svensken ganska ordentligt efter gårdagen. Nu ger exempelvis :Betsson: 40 ggr pengarna, :unibet: 35,00 och :ladbrokes: 34,00 på svensken.

I skuggan av Lövqvist gjorde förre mountainbikeåkaren Fredrik Kessiakoff en mycket fin etapp och slutade 22:a, bara sex sekunder efter täten.