Oddsen visar – så går det i kommunalvalet

:unibet-logo:Valstugor, torgmöten och dörrknackningar. Med en månad kvar till valet är spelet om väljarna i full gång ute i kommunerna. Nu är det också möjligt att satsa pengar på sina lokalpolitiker. För första gången erbjuder spelbolaget Unibet spel på kommunalvalet i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– Kommunalvalet har av tradition hamnat i skuggan av riksdagsvalet. Samtidigt är det i kommunerna som de flesta vardagsnära besluten tas. Politiska odds på ett lokalt plan ökar intresset för kommunalvalet, säger Lennart Ehlinger, politisk oddssättare på :Unibet:.

Unibet erbjuder spel på valresultatet i ett tjugotal kommuner i Sverige. Oddsen visar på stora skillnader mellan blocken, men det ser även ut att bli riktiga rysare i en del kommuner. I till exempel Västerås, Linköping, Borås och Karlstad skiljer det bara någon enstaka procentenhet mellan blocken. I storstäderna ser det däremot ut att redan vara avgjort.

– I Stockholms kommun och i Uppsala har alliansen ett väldigt starkt grepp om väljarna, medan de rödgröna tar hem det i Malmö. Muthärvan i Göteborg krymper visserligen avståndet till alliansen, men de rödgröna håller ändå undan och vinner med sex procentenheter, säger Lennart Ehlinger.
I riksdagsvalet är alliansen knapp favorit, enligt Unibets odds.

– Det som skiljer det här valet från det förra är att det inte kommer vara lika stora rörelser mellan blocken. Däremot kan det bli stora skillnader i valresultat inom blocken, med Sverigedemokraterna som svårberäknad part. Kanske kommer ett större antal väljare att rösta på olika partier i kommun, landstings- och riksdagsval, säger Lennart Ehlinger.