Södergren analyserar längdtävlingarna i OS

Betsafe har tagit ett snack med sin stora skidstjärna Anders Södergren om läget i OS-staden Vancouver och vad han tror kommer hända i spåren den första veckan. Södergren varnar för italienarna Di Centa och Piller Cottrer inför dagens 15 km.

– Banorna är lite omgjorda sen förra året och har blivit snäppet tuffare. Förhållandena är väldigt varierande och det blir lite av ett lotteri vad det blir under tävlingstid. Det kan variera allt ifrån kraftigt snöfall till ösregn och sol. Hoppas verkligen att det blir rättvist i alla fall, säger Södergren i en första kommentar.

Det hela börjar med 15 km herrar. Vem har du som favorit?
– 15km herrar känns ganska öppet. Mina favoriter till medalj är italienarna Di Centa och Piller Cottrer som visade god form i Canmore. Dario Cologna visade också fin form och är stark på tuffa banor. Efter det Bauer visade på touren, så måste han också ses som en av favoriterna. På svensksidan har vi både Johan Olsson och Hellner i stark skateform, där jag ser Hellner som en stark medaljkandidat.

Outsiders är Vittoz, Legkov och Vylegzhanin. Jag tror inte att Northug tar medalj på denna distans, säger Anders Södergren.

Damernas 10km då, hur ser det ut där?
– Det är en duell mellan Justina Kowalczyk, Marit Björgen, Khazova och Charlotte Kalla. Som outsider har jag Ariana Follis och Kristina Smigun.

Sen har vi Pursuit herrar?
– Här får Northug axla ett tungt favoritskap. Utmanare? Bauer om han kan gå ifrån innan spurten. Hellner, Legkov och Piller Cottrer också starka kandidater. Det här är en distans som jag också själv hoppas mycket på, trots osäker form, påpekar Anders Södergren.

Och pursuit damer?
– Kowalzcyk ser jag som den stora favoriten, men Björgen är en stark utmanare. Övriga jag tror mycket på är Kalla och Haag, säger den svenska längdskidåkaren.

Hur ser det ut i sprintklasserna?
– Jag ser fram emot duellen mellan Jönsson och Hattestad i sprint för herrar. Jag tror Jönsson vinner. Stark utmanare är Petter Northug. Bland damerna är Majdic kanske den största favoriten, men jag tror att hon kommer att få mycket hårt motstånd av Hanna Falk och Anna Olsson. Kowalzcyk är även här en av favoriterna, tippar Anders Södergren.