Söderling vinner en Grand Slam nästa år

:expekt-logo:Robin Söderling räckte tyvärr inte hela vägen till final i ATP-slutspelet i London i helgen. Det blev respass efter en tuff match mot Juan Martin del Potro i semifinalen, men Expekts tennisexpert Mats Wilander tror att Söderling snart kommer att vinna en Grand Slam.

– Robin Söderling går från klarhet till klarhet och det är lika bra att säga det med en gång: det är bara för oss svenskar att sluta överraskas. Punkt. Robin är helt enkelt så här bra, en spelare som hör hemma i den absoluta världstoppen. Jag tror att han kommer att vinna en Grand Slam turnering nästa år.

Det skriver Mats Wilander i sin exklusiva krönika på :Expekt:.

– Robin Söderling går från klarhet till klarhet och det är lika bra att säga det med en gång: det är bara för oss svenskar att sluta överraskas. Punkt. Robin är helt enkelt så här bra, en spelare som hör hemma i den absoluta världstoppen.

– Jag tror att han kommer att vinna en Grand Slam turnering nästa år. Utan tvekan hör han till mina tre-fyra favoriter att vinna den första, Australian Open. Jag sätter helt klart Robin före exempelvis Andy Murray.

Vad gör då Robin så bra?

– Hans forehand är stenhård, men mest problem har motståndarna med hans backhand. Den är så flack och fin. Serven är ett direkt vinnarvapen. Den är bäst i världen just nu.

– Robin känns ganska komplett, men är egentligen bara i utveckling. Han kommer att bli bättre och bättre. Volleyn kommer att förbättras, och Robin har lärt sig att han bara behöver närma sig nät för att motståndarna ska få panik nu.

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare är dock fotarbetet. Han söker upp bollen med snabba steg och kan möta bollen närmare i banan. Det ger honom ett direkt övertag.

– Den stora utmaningen i en Grand Slam som Australian Open är att vädret kan skifta från en dygnet dagsmatch i stekande sol till en kylig nattmatch. Men han måste lära sig det, det kommer med erfarenheten.

– Detta är så jäkla kul för svensk tennis. Robin har gett så mycket kul detta år och det kommer att fortsätta nästa.

Läs Mats Wilanders tenniskrönikor på Expekt