Spelbolagen hade stenkoll på ESC

Inför semifinalerna och finalen i Eurovision Song Contest förra veckan var Norge och Alexander Rybak storfavorit att ta hem tävlingen hos spelbolagen. Och precis som oddsen skvallrade om vann Norge en utklassningsseger i lördagens final.

Nu det kanske inte speciellt överraskande att Norge vann. Men tittar man på oddsen på de övriga topplacerade nationerna så lyckades spelbolagen pricka in 8 av de 9 bäst placerade bidragen.

Ända plumpen i protokollet för spelbolagen var Ukraina som till slut hamnade på 12 plats. Överraskningen stod Lettland för. Baltstaten blev sexa.

Den stora negativa överraskningen var dock Sverige och Malena Ernman. En förväntad topplacering enligt oddsen inför semifinalerna förbyttes i en tung 21:a plats i finalen.

Spelbolagen anade vart det lutade redan efter semifinalerna i veckan och höjde oddsen på svensk seger från runt 20 ggr pengarna till det dubbla inför finalen. Men att Sverige bara skulle skrapa ihop 33 poäng var ändå en missräkning.

Jämförelsen visar vad som bland annat även visade sig inför det amerikanska presidentvalet i höstas. Vill man få en uppfattning över favoritskap inför event som Eurovision eller till exempel politiska val ska man kolla in oddsen som spelbolagen sätter. De ger allt som oftast en korrekt fingervisning.

Spelbolagens tippade slutställning (efter ungefärligt snittodds inför finalen)

1 – Norge – 1,90
2 – Grekland – 6,50
3 – Turkiet – 11,00
4 – Azerbadjan – 13,50
5 – Storbritannien – 13,50
6 – Bosnien – 14,00
7 – Island – 20,00
8 – Ukraina – 23,00
9 – Frankrike – 25,00

13 – Sverige – 50,00

Slutställning
1 – Norge
2 – Island
3 – Azerbadjan
4 – Turkiet
5 – Storbritannien
6 – Estland
7 – Grekland
8 – Frankrike
9 – Bosnien

21 – Sverige