Strömbergs VM-tips del 1: Lagerbäcks Nigeria slås ut

:Expekt-logo:Expekts spelexpert Glenn Strömberg tippar VM varje dag. Hur kommer det att gå i grupperna? Kolla in Glenns tips – här de fyra första grupperna. Och för Lars Lagerbäck blir det respass redan i gruppspelet!

Grupp A (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Frankrike  1.90
2) Uruguay 5.00
3) Sydfrika 6.75
4) Mexiko 4.30
Vidare: Frankrike/Uruguay
Mitt bästa spel: Uruguay vidare. Expekts odds 2.10

Min syn på lagen:

Frankrike är ett av VM:s stora frågetecken. Domenech har verkligen inte fått ut allt av laget och det är knepigt att han är kvar. Man har ett starkt lag, spelare för spelare, men rullar mest i sidled och lyckas inte skapa mycket framåt, trots all offensiv kvalitet individuellt. Men får man en bra start så…

Uruguay har en ganska ifrågasatt förbundskapten i Oscar Washington Tabarez. Spelar 4-3-3 men ställer lika  gärna om efter motståndet. Uruguay känns lite underskattat, ett tufft lag med hög kapacitet när allt stämmer. Forlan vass forward. Rodriguez i Porto också intressant.

Mexiko spelar 4-3-3 med Aguerre som förbundskapten. Vi kommer att se ett gäng bra indvidualister med erfarenhet och ett bra kortpasningsspel, men för mycket sker i sidled. Stora problemet är att det är bortaplan. Mexico vinner ju nästan bara i Mexico. Blanco, Marquez och Franco viktigaste spelarna.

Sydafrika har Parreiera som ny förbundskapten och han bidrar med välbehövlig erfarenhet. Värdlaget har bra teknik och organisation, men är väldigt uddlöst framåt. Har ett par toppar med Pienaar som den viktigaste spelaren. Sydafrika blir svårt att slå hemma, men jag tror inte man går vidare.

Grupp B (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Argentina 1.45
2) Sydkorea 13.00
3) Nigeria 5.25
4) Grekland 7.00
Mina lag som går vidare: Argentina/Sydkorea
Mitt bästa spel i gruppen: ARG/SYDK topp-2. Expekts odds: 4.50

Min syn på lagen:

Argentinas väl och ve handlar mycket om hur Maradona får ihop laget. Det här laget har inte alls visat vad de egentligen kan under Maradonas ledning. Man har dock Messi, och Milito, som troligtvis inte får spela från start vilket inte låter klokt. Så hur kommer Argentina att spela? Ingen vet. Men det går inte att räkna bort dem. Kapaciteten är enorm.

Nigeria med Lasse Lagerbäck som förbundskapten. Intressant! Tog sig vidare turligt till slutspelet tack vare rätt resultat i sista matcherna. Nigeria har en väldigt bra offensiv vilket är ett plus, men hur står det till med organisationen och defensiven? Lagspelet? Det finns stora frågetecken och detta är en jätteutmaning för Lagerbäck.

Grekland känner alla till bra. Tog sig också vidare lite oväntat i playoff. Spelar sin vanliga, tråkiga fotboll med en defensiv grund. Grekland utnyttjar materialet och har få lösningar framåt. Jag tror inte på Grekland. Nini är en framtidsman, men lär inte få mycket speltid.

Sydkorea har kommit långt fram i sin utveckling som asiatiskt lag, ett bra organiserat lag med stor löpvilja och hög moral. Men saknar  killerinstinkt i straffområdet och kommer att få det tufft i luftrummet. Man Uniteds Park den stora stjärnan.

Grupp C (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) England 1.30
2) Slovenien 13.00
3) USA 5.25
4) Algeriet 17.00
Vidare: England/Slovenien
Mitt bästa spel: ENG/SLO topp-2. Expekts odds: 3.65

Min syn på lagen:

England har en bra Capello-profil i truppen och i spelet, den strikte italienaren ser till att det är ordning och reda på och utanför plan. En del spelare anar att detta är sista chansen att göra något stort. Inga frågetecken? Jo. Rooney måste leverera fem-sex mål. Finns ingen plan B annars. En del skador ställer till det i slutet av säsongen. England måste hålla tummarna för att inga nyckelspelare skadas, med Rooney i spetsen.

USA är väl det lag som spelar mest klassiskt 4-4-2. Fajtas bra, men jag tror mindre på dem denna gång. Man saknar strikers!

Slovenien slog ut Ryssland i playoff och det säger allt. Man har en ruskigt bra defensiv och släppte in minst mål i kvalet av alla lag. Offensiven är problemet. Litar på Nokavovic.

Algeriet tog sig vidare via en bragdinsats i omspelet mot Egypten. Ett ungt lag som verkar stå upp bra trots allt. Trivs inte på bortaplan och slår ur underläge.

Grupp D (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Tyskland 1.80
2) Serbien 4.00
3) Australien 9.25
4) Ghana 5.30
Vidare: Tyskland/Serbien
Mitt bästa spel: Serbien tvåa i gruppen. Expekts odds:  3.15

Min syn på lagen:

Tyskland är alltid starkt i stora slutspel. Ett av fem lag som var obesegrat i kvalet. Tuffa och löpstarka, med snabba omställningar. Ballacks skada tror jag inte betyder så mycket i år. Han är inte lika bra som förr. Schweinsteiger ny kapten. Har flera nya unga spelare. Går långt igen.

Serbien har en ramstark defensiv och är starkt på fasta situationer. Vidic och Ivanovic kuggar därbak. Vann gruppen före Frankrike. Zigic framåt är upp och ned men gör Serbien mål blir de väldigt farliga.

Ghana har ett väldigt bra mittfält, i toppklass, men det känns som att det är lite Mexico över Ghana. Vem ska göra målen? Jag vet inte. Får det svårt.

Australien gjorde ett bra VM sist och kvalade in stabilt denna gång. Förbundskaptenen Pim Verbeek har spelarna med sig. Går inte att räkna bort med sitt homogena lag, men spelet går lite långsamt och är lite lättläst.

Spela på Fotbolls-VM 2010 med :Expekt:

Skribent: Johan

Skriven den 9 juni, 2010