Strömbergs VM-tips del 2: Sorry, Danmark – ni slutar sist i gruppen

:Expekt-logo:Expekts spelexpert Glenn Strömberg tippar VM varje dag. Hur kommer det att gå i grupperna? Kolla in Glenns tips – här de fyra sista grupperna. Danmark, som slog ut Sverige i kvalet, når inte långt enligt Strömberg.

GLENN STRÖMBERGS VM-TIPS GRUPP E-H

Grupp E (Strömberg tips och gruppvinnarodds)
1) Holland 1.65
2) Kamerun 4.20
3) Japan 15.00
4) Danmark 5.50
Vidare: Holland/Kamerun
Mitt bästa spel: Kamerun vidare. Expekts odds: 1.72

Min syn på lagen:

Holland är favorit i gruppen. Vann sin enkla kvalgrupp enkelt och stabilt. Enomt bra offensiv med Robben, van Persie och Sneijder. Verkar fugera mycket bra med van Mawrijk vid rodret. Inte riktigt hittat rätt uppställning i backlinjen men känns intressanta. Största problemet: vansinnigt skadebenägna stjärnor. Hur ser det ut under VM?

Kamerun leds av Le Guen och han har skapat harmoni och ordning i laget. Jag tror de är på rätt väg med honom. Ganska bra mittfält, sen hänger mycket på Etoó framåt. Stort plus i keepern Kameni, Afrikas bäste. Bra chans att gå vidare, men känns svårbedömt sedan.

Danmark vann överraskande sin grupp före Portugal. Det är ett hårt och bra jobbande lag, en mix av sydeuropa och det nordiska, med bra kantspel, man crosspassar och rör sig bra. Det finns dock ingen riktig stjärnglans runt laget. Danmark blir svårt att slå men saknar spetskompetens för att lyckas framåt.

Japan har stora förhoppningar om att gå vidare, men jag tror inte på det. Nakamura har inte spelat så mycket och den enda av deras stjärnor jag gillat den här säsongen är Honda, en driven, kreativ spelare. Stor löpvilja i laget men man saknar en Yamaha. Stora akilleshälen är spelet i straffområdet både framåt och bakåt. Japan är kanske det bäst organiserade laget i gruppen men man kommer att få svårt att vinna matcher.

Grupp F (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Italien 1.44
2) Paraguay 3.95
3) Slovakien 6.75
4) Nya Zeeland 81.00
Vidare: Italien/Paraguay
Mitt bästa spel: Paraguay tvåa i gruppen. Expekts odds: 2.25

Min syn på lagen:

Italien har en drömlottning och ska vinna gruppen. Man försvarar mästartiteln och det här laget känner alltid inom sig att man gå långt. Enorm rutin i laget och man har som vanligt en grym defensiv. Man har stjärnor, men de är inte riktigt på samma nivå som ett par år sedan, som Cannanavro, Pirlo och Gattuso. Italien har alltid haft en målskytt, men frågan är om man har det nu? Hoppet står till Gilardino om han hamnar i ett stim. Jag hoppas att Italien satsar på di Natale.

Paraguay gjorde ett jättekval i Sydamerika och blev trea i gruppen. Man spelar väldigt taktiskt och strategiskt. Det här är Sydamerikas Grekland och man lever på defensiven och organisationen som gör att de passar bäst mot bättre lag.

VM-debutanten Slovakien slåss med Paraguay om andraplatsen. De har en ganska väloljad defensiv, Weiss är en mycket respekterad som tränare och man har överlag ett bra kollektiv. Alla spelarna återfinns runtom i Europa och spelarna är skickliga, men Hamsik sticker ut mest, den kreativa mittfältaren i Lazio. En favorit.

Nya Zeeland är inte vassa nog för att konkurrera. De räcker helt enkelt inte till. Man får försöka skapa någott på fasta situationer med sin styrka och längd. Slätstruket.

Grupp G (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Brasilien 1.60
2) Elfenbenskusten 4.30
3) Portugal 4.10
4) Nordkorea 151.00
Vidare: Brasilien/Elfenbenskusten
Mitt bästa spel: Elfenbenskusten vidare. Expekts odds: 2.00

Min syn på lagen:

Brasilien har det mesta på plats. Rutin och erfarenhet, bra teknik och organisation och med Dunga som förbundskapten är man lite mer europeisk i spelet och rätt småfula i föravarsspeket. Vi ska dock vara vakna vad gäller ett par saker kring Brasilien. Kaka har inte gjort en bra säsong i real Madrid, och Melo, som alltid varit defensiv mittfältare i landslaget, har haft en hemsk säsong i Juventus. Om inte de är hundraprocentiga, då finns det ingen guldglans i Brasilien. Och finns det någon skyttekung? Känns lite osäkert.

Portugal är ett lag med lika fin teknik som brassarna, och en mängd bra spelare, som gillar att ha mycket bollinehav. Har det mesta, men man spelar runt-runt-runt-runt och har enorma problem att göra mål. Det är en gammal sjuka i Portugal. Ska Ronaldo spela på topp rentav?

Sven-Göran Eriksson har ett ruskigt intressant lag i Elfenbenkusten. Man har en offensiv av högsta världsklass med Drogba och Kalou i spetsen. En skön utmaning för Svennis att få dem att hålla ihop och vara koncenterade utan bråk. Det brukar Svennis kunna fixa mästerligt. Känns som att spelarna tror på detta, att lirarna tillsammans ska bli ett lag. Varning för Drogba & Co!

Nordkorea spelade i VM senast 1966 och är tillbaka nu. Ett stängt land och ett stängt lag defensivt, tror man släppte in sju mål på 16 matcher i kvalet. Man försvarar sig bra men har ingen rutin alls. Det räcker inte i den här hemska konkurrensen. Men kul att Nordkorea är med!

Grupp H (Strömberg tips och gruppvinnarodds)

1) Spanien 1.25
2) Chile 5.50
3) Schweiz 10.00
4)Honduras 41.00
Vidare: Spanien/Chile
Mitt bästa spel: 1. Spanien. 2. Chile. Expekts odds: 2.05

Min syn på lagen:

Spanien går inte att ta sig förbi i gruppen, en av VM:s stora favoriter. Vann ju alla tio matcherna i kvalet och öste in mål.  Xavi och Iniesta har varit skadedrabbade men är tillbaka. Både Villa och Torres kan göra sex-sjul mål och man klarar tuffa matcher även med bara en av dem. Ett ruskigt bra lag kort och gott.

Chile har Bielsa som förbundskapten och det innebär organisation. Men det här är också ett bra, offensivt lag, mycket bättre än vad folk tror. Inte alls lika fega som Paraguay. Försvarsspelet och fasta situationer ett minus. Suazo, med tio mål i kvalet, har ett vasst skott, och  Udineses ?El Niño Maravilla?, Alexis Sanchez, är ett kvicksilver. Plus Fernandez i Sporting. Ett intressant Chile!

Schweiz har en bra tränare och har några bra spelare, men det sprakar inte om det direkt. Man tycker själva att man har en bra chans att ta andraplatsen men jag är tveksam.

Honduras har ett bra försvar, släppte in minst mål i kvalet, och det är ett fysiskt starkt lag. Men mer? Nej. Har några proffs i Europa, som Palacios i Tottenham. Ikonen Pavon är 37 nu och frågan är hur han kommer att klara sig? Får det tufft i gruppen.

Spela på Fotbolls VM 2010 med :Expekt: