Svensk förlust, men klart för huvudrundan

Argentina satte på tisdagskvällen brutalt stopp för Sveriges segerrad i hemma-VM. Inför 9 044 åskådare i Scandinavium i Göteborg vann Argentina över Sverige med 27-22, efter ha lett också i halvtid med 12-10.

Sverige var dock redan före kvällens match klara för spel i huvudrundan i Malmö Arena 22, 23 och 25 januari. Detta sedan Polen besegrat Sydkorea med 24-17 (10-11) och Sverige därmed blir sämst trea i grupp D. Och alltså avancerar till huvudrundan tillsammans med Polen och Sydkorea eller Argentina.

I de övriga matcherna i Sveriges grupp spelade Chile och Slovakien oavgjort 29-29 och Polen besegrade Sydkorea med 25-20.

På torsdag möts Sverige och Polen. Även om Sverige redan är klara för huvudrundan gäller det att vinna. För är det Argentina som går vidare tillsammans med Polen och Sverige är ?blågult? utan poäng vid omstarten i Malmö, eftersom lagen tar med sig resultaten från gruppens övriga nationer som avancerar. Och då är en semifinalplats långt, långt borta. Om den ens finns.

Matchen mot Polen gäller också gruppsegern, då inbördes möten gäller om flera lag hamnar på samma poäng. Och kanske ett bättre spelschema i huvudrundan.

Det var inte Sveriges kväll i Scandinavium. Många satt och väntade på ett svenskt ryck, eftersom Argentina ledde hela matchen utom vid två tillfällen, 1-0 och 9-8 i första perioden. Men det kom aldrig något, även om försök gjordes.

Matchens målbild (Sveriges siffror först): 1-0, 1-2 (5 minuter), 3-5 (10), 6-6 (15), 8-8 (20), 9-10 (25), 10-12 (paus), 11-16 (38), 15-19 (45), 18-21 (50) och 21-23 (55 minuter) fram till slutsignalens 22-27.

I vanliga fall brukar målvakterna rädda oss. Denna gång var det motståndarlagets målvakt som sänkte oss. Mattias Schulz i det argentinska målet fick priset till matchens lirare.

Svarade för rader av högklassiga räddningar och fick också beröm som ?fantastisk? av sin förbundskapten Guillermo Milano på presskonferensen.
Schulz hade en räddningsprocent på 44 efter 17 räddningar på 39 skott.

Svenska målvakterna Johan Sjöstrand (Barcelona) hade 39 i räddningsprocent under 49 minuter och Mattias Andersson (Grosswallstadt) 30 på de sista 11 minuterna.

Argentina gick hårt på svenska spelarna och gav dem inte utrymme för varken skott eller kontringar. Skottstatistiken visar 46 svenska skott under hela matchen. 22 gick i mål, av resten var flera utanför målramen och resten tog den argentinska målvakten hand om.

– Vi gjorde en nästan helt perfekt match! menade också den argentinske förbundskaptenen Guillermo Milano på presskonferensen. Och så hade vi en lysande målvakt.

Den svenske förbundskaptenen var av förståeliga skäl inte lika uppåt:
– Vi är självfallet djupt besvikna. Det var långsamma fötter i dag, och en dålig match hela vägen.

En titt i gamla handbollsböcker ger vid handen att vi tidigare aldrig förlorat mot Argentina (fem landskamper) och aldrig ens förlorat mot ett sydamerikanskt landslag – förrän denna dystra tisdagskväll i Scandinavium.

På torsdag väntar Polen i avslutningsmatchen i gruppen. Gäller att glömma denna dystra tillställning. Och sätta fokus på torsdag kväll kl. 20.15.

Revansch, ja tack!

Sveriges målskyttar: Jonas Larholm (Aalborg) 5, Oscar Carlén (Flensburg-Handewitt) 4, Jonas Källman (Ciudad Real) 3, Niclas Ekberg (Köpenhamn) 3 (1 straff), Kim Ekdahl Du Rietz (Lugi) 3, Dalibor Doder (Minden) 2, Jan Lennartsson (Aalborg) 1, Fredrik Petersen (Bjerringebro/Silkeborg) 1.

Matchens lirare: Mattias Schulz, Argentina (målvakt).
Bästa målskytt i Argentina: Federico Pizarro 6.
Utvisningar: Sverige: 2 x 2 minuter, Argentina: 4 x 2 minuter.
Domare: Oscar Raluy Lopez och Angel Luis Sabroso Ramirez från Spanien.

Chile               4      0    1     3       92-132        1

Lag 1-3 (Polen och Sverige klara) till huvudrundan, lag 4-6 till spel i President´s Cup om platserna 13-24.

Det avslutande spelprogrammet i grupp D:
Torsdagen 20 januari:
Kl. 16.15: Sydkorea-Slovakien
Kl. 18.15: Argentina-Chile
Kl. 20.15: Polen-Sverige

De tre främsta i gruppen avancerar till huvudrundan där man i Malmö och Lund möter de tre främsta i parallellgruppen C (se nedan). Lag 4-6 får spela vidare i President´s Cup om placeringarna 13-24 i Skövde, Kristianstad, Malmö och Lund.

I de övriga tre grupperna är ställningen efter måndagens matcher:
Grupp A (spelplats: Kristianstad och Lund): Frankrike leder på 6 poäng före Spanien 6, Tyskland 4, Egypten 2, Tunisien 0 och Bahrain 0 poäng.
Grupp B (spelplats Norrköping och Linköping): Island leder på 6 poäng före Norge 4, Ungern 4, Österrike 2, Japan 2 och Brasilien 0 poäng.
Grupp C (spelplats Malmö och Lund): Danmark leder på 6 poäng före Kroatien 6, Serbien 4, Algeriet 2, Rumänien 0 och Australien 0 poäng.

Skribent: Johan