Svenska Fotbollsförbundet startar spelbolag?

Just nu pågår en utredning på order av regeringen hur vida det svenska spelmonopolet skall avregleras eller inte. Utredningen förväntas vara klar den 15 september 2008 och Svenska Fotbollsförbundet bekräftar rykten om att diskussionen om ett eventuellt spelbolag förts.

Svenska Fotbollsförbudents ordförande Lars-Åke Lagrell menar att fotboll är en stor del av spelmarknaden i Sverige och skulle det statliga monopolet försvinna är det inte alls omöjligt att förbundet kan driva igenom idén då diskussioner redan förts med både herr- och damallsvenskan.

Svenska Spel har idag monopol på att bedriva all spelverksamhet inom Sveriges gränser och experter tror att om företaget skulle försvinna kommer flera licenser delas ut till olika aktörer som istället blir ansvariga. Förbundet är dock inte intresserade av alla Svenska Spel´s marknader utan det är stryktipset, måltipset och oddset som är aktuella.

Det tänkta bolaget kommer, om det blir aktuellt, ligga vid sidan av förbundet och inte under för att inte jävsituationer skall uppstå i samband med exempelvis odds och en landskamp. Någonting som de redan testat med exempelvis ett produktionsbolag.

Svenska Spels vinst 2007 på 1 451 miljoner kronor fördelat på de olika spelen:

  • Stryktipset, 428 miljoner
  • Europatipset, 142 miljoner
  • Dubbelvinsten, 18 miljoner
  • Topptipset, 15 miljoner
  • Måltipset, 133 miljoner
  • Oddset, 716 miljoner

Källa: Aftonbladet.se

Skribent: Stefan

Stefan Knutsson heter jag och är 25 år gammal. Spelar på hobbynivå och har börjat intressera mig allt mer för sport och spel. Lägger några vad i veckan och spelar på hobbynivå. Har en magisterexamen i ekonomi med inriktning mot logistik och tog den vid Växjö universitet. Bor idag i Växjö med min sambo och arbetar på ett IT-företag i Karlskrona.

Skriven den 1 juli, 2008