Sverige fortsätter vinna – slår Argentina av bara farten

Tredje raka segern blev det för Sverige i Scandinavium på måndagskvällen. Sydkorea besegrades inför 8 109 åskådare med 30-24 efter 14-12 i paus. Och nu är en plats i huvudrundan nära, det behövs bara en poäng till på de två återstående matcherna.

Men det gäller också att ta med sig så många poäng som möjligt dit för att ha en chans att nå semifinalerna.

Tidigare på dagen vann i Sveriges grupp Argentina över Slovakien med 23-18 och Polen över Chile med 38-23.

Matchen Sverige-Sydkorea blev en riktig holmgång, med stundtals lite brutal handboll med knuffar, stötar och slag. Stora, tunga svenskar mot små, lätta sydkoreaner. Det kunde bara gå på ett sätt. I bedömningen hade det makedonska domarparet Gjorgji Nachevski och Slavco Nikolov stora svårigheter att hålla en konsekvent linje. Sverige fick elva utvisningar, Sydkorea fyra.

Sverige ledde hela matchen. Här är målbilden: 2-0 (5 minuter), 5-2 (10), 8-4 (15), 10-5 (20), 12-8 (25), 14-12 (paus), 20-13, 21-15 (40), 23-18 (45), 24-20 (50), 27-22 (55 minuter) fram till slutsignalens 30-24.

I Sverige fanns det flera matchvinnare. En var definitivt målvakten Mattias Andersson (Grosswallstadt) som briljerade hela matchen med flera räddningar som syntes omöjliga att göra – utom för Andersson. Vi räknade till inte mindre än 25, vara en straff i början av matchen. Den officiella statistiken säger 22 räddningar på 44 skott, en räddningsprocent på 50. Att han utsågs till matchens lirare kunde ingen protestera mot.

-Onekligen av mina bästa sade en glad Mattias vid presskonferensen

Framåt briljerade trollgubben Dalibor Doder med sex mål. Och Niclas Ekberg härjade som vanligt på sin högerkant. Sju mål denna gång, varav två straffar. Bästa målskytt blev dock en annan dominant – Jonas Källman, åtta fullträffar denna gång.

Jubileum blev det för Jonas Larholm när han gjorde sitt första mål i matchen, till 4-1. Det var hans 500:e i landslaget. Grattis Jonas. Det blev ett till så han är nu uppe i 501 fullträffar.

– De spelar en snabb handboll, och vi fick vara lite tuffa i försvaret och drabbades av många utvisningar, sade förbundskaptenen Ola Lindgren på presskonferensen.

– Men vi jobbade hårt i 60 minuter. Eftersom de är så kvicka måste vi hela tiden vara rädda om bollen, och inte tappa den.

-Nu gäller det att vara på topp även i morgondagens match mot Argentina.

Sveriges målskyttar: Jonas Källman (Ciudad Real) 8, Niclas Ekberg (Köpenhamn) 7 (2 straffar), Dalibor Doder (Minden) 6, Oscar Carlén (Flensburg-Handewitt) 4, Kim Andersson (Kiel) 2, Jonas Larholm (Aalborg) 2, Tobias Karlsson (Flensburg-Handewitt) 1.

Priset till matchens lirare: Mattias Andersson, Sverige
Bäste målskytt i Sydkorea: Don Geun Yu 7.
Utvisningar: Sverige: 11 x 2 minuter (inklusive ett rött, tre utvisningar Magnus Jernemyr), Sydkorea: 4 x 2 minuter.
Domare: Giorgji Nachevski och Slavco Nikolov från Makedonien.

Chile              3     0     0     3     63-103     0

Lag 1-3 till huvudrundan, lag 4-6 till spel i President´s Cup om platserna 13-24.

Kl. 20.15: Polen-Sverige

De tre främsta i gruppen avancerar till huvudrundan där man i Malmö och Lund möter de tre främsta i parallellgruppen C (se nedan). Lag 4-6 får spela vidare i President´s Cup om placeringarna 13-24 i Skövde, Kristianstad, Malmö och Lund.

I de övriga tre grupperna är ställningen efter söndagens matcher:
Grupp A (spelplats: Kristianstad och Lund): Tyskland leder på 4 poäng före Frankrike 4, Spanien 4, Egypten 0, Tunisien 0 och Bahrain 0 poäng.
Grupp B (spelplats Norrköping och Linköping): Island leder på 4 poäng före Österrike 2, Norge 2, Japan 2, Ungern 2 och Brasilien 0 poäng.
Grupp C (spelplats Malmö och Lund): Danmark leder på 4 poäng före Serbien 4, Kroatien 4, Algeriet 0, Rumänien 0 och Australien 0 poäng.

Skribent: Johan