Topptipset 4/6 – tips, analyser & spelförslag

Topptipset – tips, analyser & spelförslag

Portugisisk fotboll inleder veckans fjärde Topptips. Där är Benfica en av få ohotade favoriter. I övrigt ska det kunna skrälla på sina håll, inte minst i Bundesliga där Gladbach besöker en mardrömsarena. Matcher från Costa Rica, Sydkorea och den danska andraligan plockar sedan denna multinationella kupong i hamn. Nu jobbar vi in åtta friska!

Spelstopp: 18:59

Till Topptipset

1. Marítimo – Vitória Setúbal 1

Marítimo håller till ute på vackra Madeira i Atlanten, ön som är känd för sin magiska gastronomi. Att resa hit har historiskt alltid varit tufft för klubbarna från fastlandet. Föga förvånande har Marítimo också plockat lejonparten av sina poäng hemma på Estádio dos Barreiros. Setúbal vann förvisso här i fjol men det var första viktorian för de grönvita på arenan sedan 2010. Värdet finns till vänster men en förmodat målsnål batalj mellan två matchotränade lag sänder varningsklockor gällande mittentecknet. 1X blir således valet.

2. Freiburg – Mönchengladbach 1

Det blev proppen ur för Mönchengladbach senast när det franska radarparet Pléa och Thuram hade lekstuga med stackars Union Berlin. Under fredagen väntar dock en tuffare uppgift när “Fölen” reser söderut för att ta sig an ett svårspelat Freiburg. Värdarna har förvisso haft det tufft sedan återstarten och ännu inte segrat, men de rödsvarta från Baden-Württemberg har samtidigt en stabil grund att stå på som gör att de kan rubba de flesta lagen i Bundesliga. Noterbart är också att Schwarzwald-Stadion är allt annat än en favoritarena för Gladbach. Här har hisnande usel statistik med endast en poäng sett till de nio senaste besöken. Rensaren till vänster måste med till varje pris!

3. Benfica – Tondela 1

I den portugisiska huvudstaden är det bara serieseger som gäller för Benfica. “Örnarna” från Lissabon blev dock av med serieledningen till rivalerna Porto efter att ha gått på ett par minor innan uppehållet. Denna torsdag ska det dock väldigt mycket till för att de rödvita ska tappa poäng. Tondela trivs förvisso på resande fot men rent truppmässigt skiljer det mil mellan dessa gäng. Gästerna vann faktiskt här 2018 men det är de enda poäng de plockat på nio försök sedan de tog klivet upp till Primeira Liga 2015. Ettan är, tyvärr, lika trolig som strecken antyder.

4. Guimaraes – Sporting 1

I norra Portugal ska viktiga poäng fördelas under torsdagen. Sporting innehar den sista Europaplatsen men med Bruno Fernandes på förlustkontot och en del svaga resultat känns knappast den positionen säker. Den största utmanaren stavas förmodligen Guimaraes som har en stark trupp och är svårslaget hemma på Estádio D. Afonso Henriques. Även om ingen publik är tillåten här har gästerna från Lissabon historiskt haft det tufft på denna arena. Jämn match att vänta där den skeva streckningen dock gör det enkelt att ta ställning. Finfint värde på ettan gör spiken till vänster högintressant!

5. Limón FC – Municipal Grecia 2

Precis som i de flesta europeiska ligor är de på sluttampen även i Costa Rica. Här har lagen hunnit spela fyra omgångar sedan återstarten och ligan fungerar som så att de fyra första gör upp i ett slutspel. Det lag som slutar sist i den tolv lags stora serien degraderas och där ligger Limón FC illa till. Endast tre poäng skiljer till jumbon Universitarios efter att de “Karibiska virvelvindarna” bara mäktat med 18 mål framåt på 19 omgångar, sämst i ligan. Municipal Grecia har däremot gått urstarkt sedan omstarten med tio poäng på fyra matcher. Vinsterna den senaste veckan har dessutom kommit mot topplagen Alajuelense (3-1) och Guadalupe (2-0). Tvåan är klart mest trolig på Estadio Juán Gobán.

6. Guadalupe – Alajuelense 2

Toppmöte där sexan Guadalupe tar emot tvåan Alajuelense. Gästerna är mer eller mindre klara för slutspel även om de nu kommer från två raka utan seger. Klass finns dock så det räcker och blir över hos Alajuelense med flertalet spelare som har rutin från det costaricanska landslaget. Guadalupe hade med Kevin Espinoza i senaste samlingen men överlag är värdarna inte riktigt på samma nivå. Den inbördes statistiken talar också sitt tydliga språk; endast en poäng har Guadalupe plockat på de nio senaste inbördes. X2 är en bank.

7. Incheon United – Gangwon FC 2

I Sydkorea rullade den inhemska ligan igång för snart en månad sedan. Dessa gäng inleder den femte omgången runt lunch svensk tid under fredagen. Incheon United har inte direkt haft någon vidare start med bleka två poäng och endast en fullträff framåt. I truppen finns dock en klasspelare som Stefan Mugosa, en striker som kom trea i skytteligan i fjol och som stått för tio mål på 35 landskamper för Montenegro. Kapacitet finns således och även om “Mariners” kliver in som underdogs i hemmaborgen mot ett Gangwon som presterat bättre känns tvåan halvdarrig. Samtliga tecken rekommenderas.

8. Kolding – Viborg 2

Topplaget Viborg åkte på ytterligare en smäll när fotbollen i Danmark var tillbaka den gångna helgen. 1-1 i derbyt mot Skive var en klar missräkning även om Viborg dominerade den fighten. Avståndet upp till serieledande Vejle är således alltjämt sju poäng. Denna fredagskväll står ligafyran Kolding för motståndet på Jyllands östkust. De såg inget vidare ut i 2-2-matchen mot Amager och rent truppmässigt håller “Örnarna” inte samma nivå som Viborg. Gästerna får utgångstecknet men att säkerställa med krysset är ingen dum idé.

Till Topptipset

Bästa spiken

Benfica – Klasskillnad ska råda på Estádio da Luz och nu när Örnarna från Lissabon har samtliga spelare till förfogande ska Tondela inte ha en sportmössa. Bergsäker etta i den portugisiska huvudstaden.

Kupongens luring!

Freiburg – Mönchengladbach agerar ojämnt och har haft det oerhört tufft på Schwarzwald-Stadion genom åren. När då ettan kan fås till låg procent är vi givetvis snabbt framme och ritar dit vänstertecknet.

Speltips & spelförslag – 32 rader

 1. Marítimo – Vitória Setúbal 1x
 2. Freiburg – M-gladbach 12
 3. Benfica – Tondela 1
 4. Guimaraes – Sporting 1
 5. Limón – Municipal Grecia 2
 6. Guadalupe – Alajuelense x2
 7. Incheon – Gangwon x2
 8. Kolding – Viborg x2

Speltips & spelförslag – 216 rader

 1. Marítimo – Vitória Setúbal 1x
 2. Freiburg – M-gladbach 1×2
 3. Benfica – Tondela 1
 4. Guimaraes – Sporting 1
 5. Limón – Municipal Grecia 1×2
 6. Guadalupe – Alajuelense x2
 7. Incheon – Gangwon 1×2
 8. Kolding – Viborg x2

Till Topptipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100