Undantag för odds och tips

Idag presenterades den spelutredning som pågått under året. För tipparna ser förslaget bra ut, medan spel som Internetpoker och Bingo endast ska få anordnas av Svenska Spel.

– De ur spelberoendesynpunkt mest problematiska spelen (spelautomater, kasinon och interaktiva spel på Internet, såsom Internet-poker, Internet-bingo och skraplotter på Internet) ska endast få anordnas av AB Svenska Spel, står det i förslaget.

Ett undantag föreslås dock gälla spel på odds och tips. De speciella tillstånden innebär bland annat att spelbolag får anordna spel och tips både på nätet och i butik.

– Tillstånden ska ge rätt att anordna vadhållningen såväl över Internet som hos spelombud. Denna nya tillståndsmodell ska regleras i lotterilagen, i följd varav tillstånden kommer att omfattas av lotterilagens övriga bestämmelser. Utredningen föreslår att det statsägda spelbolaget AB Svenska Spel inte längre anordnar denna spelform.

Petter Nylander, VD för spelbolaget :Unibet:, tror dock inte förslaget kommer att få allt för stora konsekvenser för just Unibet.
– Sverige är en del av EU där vi har licenser. Vi erbjuder inte spel i fysiska butiker i Sverige eller så. Våra spelare besöker oss via datorer från något medlemsland och där är vi föremål för europeisk lagstiftning där svensk lagstiftning inte gäller. Vi känner att de här förslagen inte påverkar oss, säger Nylander.