Växjö Lakers SM-vinnare i rekordfinalen!

Under gårdagen avgjordes SM-finalen i ishockey, och det blev Växjö Lakers som gick segrande ur finalstriden mot Skellefteå. Växjö tog sig till final genom att vinna grundserien med rekordhöga poäng, och följde upp det rekordet med att vinna finalen med det mest överlägsna resultatet någonsin. Finalen avgjordes efter fyra raka segrar för Växjö Lakers, och en total målskillnad på imponerande 20-1. 

Det kan ha varit den resultatmässigt minst spännande finalserien någonsin, med ett överlägset Växjö Lakers som kunde avgöra efter bara fyra matcher. Att en SM-final avgjorts redan efter fyra matcher har hänt 3 gånger tidigare, Skellefteå har lyckats vinna med 4-0 i matcher två gånger och Frölunda en gång. Det här var dock den finalserie som vunnits mest överlägset, och för Växjös del blev det en riktig rekordfest.

För det första så är 20-1 den absolut mest överlägsna målskillnaden som noterats i en SM-final, vilket alltså innebär ett nytt rekord. Dessutom så är faktumet att Växjös målvakt Viktor Andrén bara släppte in ett enda mål under finalserien, och landade på räddningsprocenten 99.09, ett nytt rekord. Med det så blir Andrén historisk – då det inte finns någon målvakt som tidigare spelat alla matcher i en finalserie och bara släppt ett mål förbi sig.

Le Mat-pokalen tilldelades alltså Växjö Lakers i SM-finalen 2018. Elias Pettersson utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare efter att ha gjort hela 10 poäng i de fyra finalmatcherna, och tilldelades därför Stefan Liv Memorial Trophy. Han guldmålades sedan som den yngsta spelaren någonsin av Sportbladet – även om den traditionella champagnen och cigarren byttes ut mot Pommac och en lakritspipa för den blott 19-åriga spelaren.

Petterssons framgångar under SM-slutspelet har väckt spekulationer om VM för talangen. Frågan är om han kommer finnas med i Grönborgs landslagstrupp, som närmast kommer spela Sweden Hockey Games, som du hittar odds på hos bland annat Unibet!