Villa sänkte Sverige – Turkiet chockvände

Med femton minuter kvar av det direkt avgörande mötet mellan Turkiet och Tjeckien hade Karel Bruckners lag en trygg 2-0 ledning. Men när matchen blåstes av stod Turkiet som segrare efter en av EM-historiens svettigaste vändningar.

Italien och Frankrike illa ute i grupp C

Helgen som gick spelades flera intressanta matcher i fotbolls-EM i Schweiz och Österrike. I fredags manglade Holland ytterligare en VM-finalist när man besegrade Frankrike med förkrossande 4-1. Dirk Kuyt och Robin van Persie gav Holland en betryggande ledning innan Thierry Henry reducerade i den 70:e minuten. Den franska glädjen blev dock kortvarig när Arjen Robben stänkte in 3-1 ur liten vinkel. Matchens sista mål satte Wesley Sneijder i krysset strax innan slutsignalen.

I mötet mellan Italien och Rumänien såg det ett tag ut som att de regerande världsmästarna skulle tvingas lämna turneringen redan efter två matcher. Först gav Adrian Mutu sitt Rumänien ledningen i den 50:e minuten. Italien kvitterade dock minuten senare genom Christian Panucci. Rumänien fick därefter en gyllene chans att vinna matchen när man med nio minuter kvar av matchen tilldömdes straff. Mutus straffspark parerades dock av Gianluigi Buffon. En räddning som räddade Italien kvar i EM.

Sverige pressade Spanien
I lördags ställdes Sverige emot Spanien för tredje gången under kval- och slutspel i EM 2008. Efter varsin seger i kvalifikationsspelet tog Spanien kommandot när man på en väl utförd hörnvariant gjorde 1-0, målskytt Fernando Torres. Sverige repade dock mod och stod för en av de bättre halvlekarna under Lars Lagerbäck.

Framförallt Anders Svensson och Daniel Andersson, understödda av stabilt spelande Olof Mellberg och Petter Hansson, hade stor del i att Sverige tog sin in i matchen igen. När även Zlatan Ibrahimovic spelade stor fotboll pressade man tillbaka Spanien och kvitteringen kom också i den 31:a minuten genom just Ibrahimovic. Ett mycket vackert mål där världsbacken Sergio Ramos var chanslös.

Zlatan klev dock av redan i paus, vilket ledde till att Spanien tog över initiativet igen. Trots det höll Sverige tätt, i alla fall tills klockan hade passerat nittio minuter. Då slank David Villa igenom och slog in 2-1. I grupp D slog dessutom Ryssland Grekland med 1-0.

Bragd av Turkiet – vände mot Tjeckien

Turkiet stod för en av EM-historiens största prestationer när man på en kvart vände hopplöst underläge 0-2 till seger med 3-2 och ordnade avancemang till kvartsfinalen. Jan Koller och Jaroslav Plasil gav Tjeckien en 2-0 ledning innan Arda Turan reducerade med kvarten kvar. Tjeckien höll dock undan, i alla fall till den 87:e minuten då Petr Cech stod för en jättetavla vilket gav Nihat öppet mål. Minuterna senare sköt Nihat turkarna till kvartsfinal med sitt andra mål för kvällen. I slutet visades Turkiets målvakt Volkan ut och med tre gjorda byten fick anfallaren Tuncay ställa sig i målet.

Den betydelselösa matchen mellan värdlandet Schweiz och Portugal slutade 2-0.

Skribent: Johan